lördag 7 juli 2018

Vandra i Hårsbäcksdalen

En solig försommardag tog vi en biltur i trakterna norr om Enköping mot Heby, det fantastiskt vackra bygder som vi trivs i. Vi passade på att göra ett återbesök i Hårsbäcksdalen, ett spännande naturområde strax söder om Heby. Det är ett naturreservat som består av en ravin med frodig natur runt ravinen och på sluttningarna ner mot botten. Det går en 3,7 km vandringsled runt Hårsbäcksdalen som vi vandrade. Dessutom finns det en serie geocachar som blir trevliga stopp längs vägen.

Vi började att gå söderut från parkeringen ner mot festplatsen där det finns grillplats och dass. På grund av torkan blev det ingen eld, men det var också rätt varmt så en kall gazpacho och grönsaker passade bra.

Det finns flera grillplatser i området och även gott om bänkar på olika platser för att vila och njuta av utsikten. Vi gick här för många år sen när vi hade små barn med oss, och det här är verkligen en barnvänlig rutt även om den är rätt kuperad. Det finns väldigt mycket spännande att utforska, speciellt så här års när det känns som om man går i en djungel.

Kartan vid parkeringen, leden är välskyltad hela vägen
Vi vandrade sakta runt ravinen och stannade för att fota, logga geocachar och beundra naturen. Längst i norr går man upp på vägen en kort bit för att ta sig över en bro. Här satt två geocachare precis vid geocachen Hårsbäcksdalen bron, så vi fick leta efter geocachen med publik. Det gick i alla fall bra och vi fick en trevlig pratstund innan vi vände tillbaka mot starten.

Här fanns en geocache en bit från leden, Vita havet, som vi bestämde oss för att gå till. Det var ett bra beslut för det var ytterligare ett spännande ställe där det frodiga landskapet helt bytte karaktär mot en steril och knastertorr miljö uppe på en åsrygg. Här var allt vitt - fullt med björkar och torr mossa på marken.


Välgjorda geocachar längs leden
En av de välskötta grillplatserna
Inte mycket vatten i ån 
Omgiven av strutbräken
Vita havet


Nöjda med vår tur gav vi oss av hemåt och stannade för en fika på det charmiga Forsby Kvarn, som var en ny bekantskap för oss trots att vi ofta rör oss i de här trakterna. De är kända för sina prisbelönta citronbullar och vi kan intyga att de är väl värda ett besök.

Forsby Kvarn kan vi varmt rekommendera
/A
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar