torsdag 12 juli 2018

Ingegerdsleden etapp 2: Kista kyrka - Eds kyrka

Efter en vilodag för återhämtning av ömmande lår var det dags för etapp 2 av Ingegerdsleden. Den här etappen går från Kista kyrka via Järvafältet norrut mot Upplands Väsby och slutmålet Eds kyrka. Eftersom jag skulle åka hem med pendeln blev det dock sen ytterligare några kilometer på etapp 3 fram till Upplands Väsby station innan vandringen var avslutad.

Etapp 2: Kista kyrka - Eds kyrka i Upplands Väsby
Sträcka: 16 km (enligt boken Ingegerdsleden), 21 km (enligt min vandringsapp) + 3 km fram till pendeltåget
Temat för dagen: Långsamhet

Jag började på samma plats där jag slutade etapp 1, vid Kista torg och Kista kyrka. Leden går nu rakt igenom Igelbäckens kulturreservat på Järvafältet. Det är en grön kil mellan förortsområdena runt Järvafältet, med gamla odlingslandskap, gårdar, kolonilotter och mängder med stigar och motionsspår. Vi har varit här en del förut, bland annat när vi vandrade Tidens väg. Men jag gjorde flera nya upptäckter, en vacker minnesplats för de personer som omkom vid en bussolycka i Norge 1988, och så passerade jag Husby gård som jag inte varit vid tidigare.

Jag hade inte gått så långt när jag kom fram till minnesplatsen från bussolyckan 1988, men det var så lugnt och skönt här så jag satte på mig på bänken och vilade en stund

Husby gård och konsthall, jag var här för tidigt så kaféet hade inte öppnat ännu

En av många runstenar jag passerat på den här turen, det här landskapet är fullt av minnen från forntiden
Vid Akalla gård blev det dags för vattenpaus, det var en väldigt varm dag idag

Efter Akalla gård lämnade jag Igelbäcken och följde leden genom bostadsområdet i Akalla ner mot Hägerstalund. Framme vid Norra Järvafältet känns det som hemma, de här skogarna har vi vistats mycket i och det känns alltid lika bra att kliva in i skogen här. Leden följer nu Järvaleden genom Hanstaskogen. Vill du har mer inspiration kring Järvafältet så har vi mängder med blogginlägg från våra turer där: Team Vildmark på Järvafältet.

Jag gjorde en avstickare från leden fram till torpet Solhyllan där jag visste att det fanns en trevlig rastplats, det var nämligen dags för förmiddagskaffet. Redan på min andra vandringsdag så har jag hittat mina rutiner! Efter Väsby gård går leden mot Viby och en fascinerande promenad på broar och spänger genom vassen. Och sen via gamla järnvägsspår fram till dagens första golfbana. Den här etappen kryllar inte bara av fornminnen utan även av golfbanor! Men det var för varmt även för golfare idag så det var inte så mycket folk ute och golfade.

Den här portalen har vi många kort på, och nu blev det ett till!

Vacker stig genom ek- och hasselsnår

Gula markeringar betyder "avstickare" och här går jag mot den gamla torpplatsen Solhyllan

Kaffepaus vid Solhyllan

Källan vid Barsäll var snustorr idag, men som tur är finns det en vattenkran vid Väsby gård där jag passade på att fylla upp mina flaskor

Så fina grusvägar runt landskapet vid Järvafältet

Vassen vid sjön Ravalen

Notera spåren efter järnvägen

Nästintill öde golfbana

Nästa del av leden går nu norr om Stäketleden, först förbi Rotebro kyrka. Trots att vi bott länge i Sollentuna var det första gången jag såg den här kyrkan, en vacker gammal träkyrka som nu byggts ut och verkar ha full aktivitet. Jag tänkte att kvarnen vid Överby gård skulle bli ett bra lunchstopp så jag knatade på fram dit. Alldeles lugnt där idag, förutom en del ljud från vägbygget nedanför. Här finns jättefina bord med utsikt över landskapet, men det var lite för soligt idag så jag satte mig på trappan vid kvarnen istället.

Rotebro kyrka

Överby kvarn

Fina picknick-bord i solen
Här lämnade jag Sollentuna och gick in i Upplands Väsby kommun på väg mot slutmålet. Först en lång bit på grusväg och genom golfbanor innan jag kom fram till kyrkstigen längs med Edssjön. Den här delen av Ingegerdsleden vandrade vi för ett år sen när vi först upptäckte leden, som ett skolprojekt med en av våra ungdomar, Pilgrimsvandra på Ingegerdsleden. Här kan man välja att gå längs sjön på en ny grusväg eller längs den gamla kyrkstigen en bit upp i skogen. Jag började uppe i skogen och efter runstenen Kyrkstenen så klättrade jag ner och gick sista delen längs sjön. Framme vid kyrkan vilade jag en stund och firade med vatten och nötter innan det var dags för sista spurten. Jag följde sen nämligen etapp 3 in mot Väsby i ytterligare 3 km för att där ta pendeln hemåt.


Framme vid kyrkstigen, Edssjön skymtar i bakgrunden

Den gamla stigen som går parallellt med den nya cykelbanan

Kyrkstenen

Framme vid Eds kyrka
Läs mer om våra vandringar på Ingegerdsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar