måndag 9 juli 2018

Ingegerdsleden etapp 1: Storkyrkan - Kista kyrka

En variant av vandring vi inte provat på är pilgrimsvandring, så den här sommaren vandrar jag Ingegerdsleden från Stockholm till Uppsala och provar på livet som pilgrim. Vi upptäckte leden förra året och gjorde då en provvandring, men nu ska hela leden utforskas.

Leden är inte uppmärkt i naturen, men det var ändå lätt att hitta tack vare GPX-spåret som jag laddade ner och sen importerade till kartappen Galileo som jag just nu provar.  Jag hade också skrivit ut materialet om leden från boken Ingegerdsleden som jag laddat ner i pdf-format.

Etapp 1: Storkyrkan - Kista kyrka
Sträcka: 22 km (enligt boken Ingegerdsleden), 29 km (enligt min vandringsapp med några avstickare)
Temat för dagen: Frihet
Jag började vandringen i Gamla stan en tidig söndagsmorgon, det var skönt att vandra i nästan folktomma gränder. Framme vid Storkyrkan gick jag in en sväng men jag var ivrig att komma iväg så jag satte rätt snabbt kurs mot Kungsholmen.
På grund av bygget med järnvägen var delar av gångvägen över Centralbron avstängd så jag fick ta en omväg över Riddarholmen, men med den här utsikten så gjorde det inte så mycket.Leden följer Kungsholmens strandpromenad hela vägen fram till Ekelundsbron där leden sen går tillbaka på andra sidan förbi Karlberg. Det här är verkligen en fin sträcka med parkkänsla hela vägen fram till bron. Jag gjorde en avstickare som finns beskriven i boken, upp för trappan till Grubbens ring och vidare fram till det charmiga Sankt Eriks kapell. Det här var ett område som jag inte utforskat tidigare så det var en rolig överraskning. Ytterligare en överraskning var att det fanns en pilgrimsstämpel utanför kapellet. Nu kände jag mig som en pilgrim på riktigt!Sankt Eriks kapell 
PilgrimsstämpelKarlberg på avstånd, en stund efteråt passerade jag framför slottet också
Efter Karlberg går leden vidare rakt igenom området vid Karolinska institutet och sen fram till Solna kyrka och Norra kyrkogården. Solna kyrka har jag nog aldrig varit framme och tittat på tidigare. Det pågick någon form av gudstjänst när jag var där så jag nöjde mig med att strosa runt kyrkan en stund. Norra kyrkogården är också ett vackert område, här satte jag i skuggan och tog en kaffe och vilade en benen en stund.

Leden lämnar sen kyrkogården och över en bro till Hagaparken. Här sneddade jag rakt igenom parken ner mot vattnet för att sen följa Brunnsviken ner mot Stallmästargården och sen norrut på andra sidan vattnet. Här har vi vandrat några gånger, till exempel när vi gick Brunnsviken runt. Men vi har aldrig gått här när det varit högsommarväder. Det innebar att det var människor överallt på varenda klippa runt viken som solade och badade. Jag kände mig lite udda i min vandringsutstyrsel, de skulle bara vetat att det var en pilgrim som rörde sig bland de solbadande stockholmarna.
Nästa stopp blev vid Bergianska där jag hittade en bänk i skuggan med fantastisk utsikt där jag tog paus för att äta lunch. Det blev en favorit i repris, hummus, grönsaker och gazpacho. Fördelen med att röra sig i civiliserade trakter är att det finns gott om toaletter och möjlighet att fylla på vattenflaskor, så det passade jag på här. Efter lunch fortsatte jag längs vattnet norrut via Ålkistan, kanalen mellan Brunnsviken och Stora värtan. Trots att det här är en lång etapp så var jag tvungen att göra en avstickare upp till Tivoliberget. Högst upp på berget finns en gammal luftvärnsställning och dessutom en av våra egna geocachar, Skottet från Tivoli. Burken har varit borta ett tag, så det var dags att ersätta den med en ny. På vägen upp på berget passerade jag en graffitimålare som arbetade koncentrerat.

Luftvärnsställning på Tivoliberget
Turen fortsatte under E18 vid Bergshamra och vidare in i Ulriksdal. Här var det också gott om folk denna varma sommardag. Jag köpte glass och kaffe och vilade benen en stund innan jag traskade vidare. Leden passerar den gräsbevuxna bron över E4:an mot Överjärva gård. Kaféet på gården var stängt så här var det tyst och lugnt. Sista delen av turen gick sen via Igelbäckens naturreservat. Här var jag i stort sett ensam, förutom några enstaka löpare som dök upp i skogen. Det finns gott om stigar och leder i området, men Ingegerdsleden följer mestadels Järva Kilstråk. Väl framme i Kista så fortsätter naturområdet längs Igelbäcken, det hade jag inte sett förut. Det var jättefina sittplatser längs med bäcken, hoppas de boende i området använder den här fina platsen.

På mycket stumma ben kom jag så fram till Kista kyrka framåt eftermiddagen. Etappen ska vara 22 km, men min vandringsapp sa att jag gått 29 km. Det kanske stämmer med de avstickare jag gjorde under dagen, hur som helst så kändes det ordentligt i benen. Kyrkan var stängd men jag satte mig en stund vid skylten om Ingegerdsleden och andades en stund. Nöjd med min första pilgrimsvandringsdag.

Det här var ingen religiös upplevelse för mig, men jag försökte använda dagen till reflektion. Man brukar prata om pilgrimens sju nycklar: Långsamhet, Frihet, Bekymmerslöshet, Delande, Enkelhet, Tystnad, Andlighet. Den här vandringens nyckelord blev Frihet, det ordet fick hänga med under dagen som ett tema.

Efter det här långpasset blir det en vilodag innan jag ger mig på etapp 2 från Kista till Eds kyrka.En gammal offersten, jag offrade lite av mitt vattnet i hopp om att vi får ett välbehövt regn snart Läs mer om våra vandringar på Ingegerdsleden:


/A

2 kommentarer:

  1. Fin berättelse och bra prestation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Det var en fin tur! Idag har jag vandrat etapp 2, kommer snart en berättelse därifrån.

      Radera