onsdag 16 november 2011

Ljus i novembermörkret, fackla eller pannlampa?

Till årets FAD var vi utrustade med inte mindre än 1 gammal och 3 nya pannlampor som ligger i samma prisklass. Eftersom just ljus är viktig för svenska geocachare denna årstid så tänkte jag kort recensera lamporna och jämföra dem med en hemmabygd fackla.

Fackla av Töre
På scouterna ska vi bygga riktiga facklor av törestickor och grenar och då ville jag testa att själv bygga en först. Innan man kan göra det måste man hitta en lämplig tallstubbe och någorlunda färska tallgrenar. Stubben höggs i mindre bitar och jag sågade ett kors i grenen som jag sedan pillade ned töre bitar i. Ett ganska slitsamt jobb då varken tall grenar eller stubben är raka och enkla att såga i.
Jag blev ändå nöjd med resultatet men nästa gång ska jag se till att bitarna blir något större så kommer facklan brinna mer och längre.

Inte helt lätt att såga, dessutom var det sten som växt in i stubben.

Färdig facklaMysigt men lite ljus

+ Mysigt ljus
+ Miljövänligt

- Kort brinntid (15-20 minuter)
- Mycket jobb för att tillverka och samla material
- Dåligt ljus

Fackla av trasor och fotogen

En mycket snabbare fackla kan man bygga genom att fästa gamla trasor på en enkel käpp med några spikar. När sedan facklan ska tändas dränker man in trasorna i fotogen. Den ger ett ganska bra ljus och är stabilare än en fackla av törestickor. Den är väldigt mycket enklare och snabbare att bygga också, men man måste "kladda" med fotogen

Trasor fästa på en trä käpp.
Ordentlig låga ger "bra" ljus.
+ Mysigt ljus

- Kort brinntid (15-20 minuter)
- Kräver fotogen


Led Lenser

Led Lenser - H7R Headlight vi köpte 2 sådana förra året men en har gått sönder helt genom att det blev något glapp inne i lampan som gjorde att batteriet tar slut när den ligger i väskan.Lösningen på detta problem var helt enkelt att plocka ur batterierna när lampan inte användes. Sedan lossnade kabeln i infästningen till batterifacket. Även den andra lampan har en trasig  infästning men som nu är lagad med silver tejp.
FÖrutom hållbarheten så är det en bra lampa där ljuset enkelt kan regleras steglöst 

Pga dålig kabelinfästning så har lampan gått sönder (här är det bara en tidsfråga till någon tråd går av.
+ Bra ljus
+ Enkel att hantera
+ Lätt på huvudet
+ Praktiskt fodral
+ USB laddare i lampan(enkelt att koppla in)


- Hållbarheten (för smäckig och inte gjord för tuffare miljö)
- Priset billigast av lamporna
- Pannbandet
- Få funktioner

Silva
Silva X-Trail (men man har gömt det stora batteripaketet.

Vi har tidigare köpt några Silva pannlampor som vi inte varit så nöjda med då locket till batteribehållaren lossnat och försvunnit i skogen. Så det var med vist motstånd jag köpte en Silva X-Trail. Allt känns rejält, enkelt att hantera med handskar på men framför allt lätt på huvudet. Det positiva med att få bort batteriet från huvudet är sladden till batteripacken.Jag tyckte också om det breda pannbandet som gör att lampan sitter där den ska. Den enda lampan som man helt kan regleras med handskar/vantar på

+ Bra ljus
+ Enkel att använda
+ Robust
+ Rejält och bra pannband
+ Extra band för att fästa batteri packen
+ Batteri status visas
+ Löstagbart batteri pack
+ Lätt på huvudet

- Lite klumpigt med sladd till batteripacket
- Dyraste lampan
- Få funktioner


Petzel
Vi har haft flera enklare Petzel tikka lampor tidigare. Denna gång blev det en  MYO® XP den kändes mycket robustare än tikka lamporna vi haft förut men ger betydligt bättre ljus.Lampan är lite och batteri packen sitter på huvudet.För att sprida ljuset kan man fälla ned en lite plastbit för lampan det kändes som en bra lösning. Lampan har flera funktioner bra men inte nödvändiga.


+ Liten och smidig
+ Robust
+ Batteriindikator
+ Flera funktioner


- Stor och tung
- Små knappar

Princeton Tec ApexMed ett helt nytt märke så blir Princeton Tec Apex, en chansning. Denna pannlampa ger riktigt bra ljus men den blir lite tung. Både lampan och batteripacken är stora å andra sidan sitter allt på huvudet. Det ingår ett extra huvudband som är ett måste om man tex ska springa och lampan måste hållas på plats.
+ Bästa ljuset
+ Möjligt att få närområdesbelysning
+ Robust
+ Det extra huvudbandet
+ Batteriindikator
+ Enkel att använda

- Stor och tung
- Få funktioner

Alla pannlamporna ger bra ljus för geocaching i november mörkret. Min favorit lampa blir nog Silvan när jag ska ut i skogen och geocacha däremot om man vill ha en liten och smidig lampa med sig på tjänsteresan skulle jag välja Petzel lampan eller en vanlig ficklampa. Petzel lampan är också den som skulle sitta på huvudet om jag skulle ut och springa. Pga hållbarheten så skulle jag inte köpa någon mer Led Lenser.

/CJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar