lördag 12 november 2011

Fångarna på fortet

Nu har det gått en vecka sen vårt äventyr i Karlsborg på Fångarna på fortet och vi har hunnit smälta våra intryck och är redo att sammanfatta upplevelserna.

Fångarna på fortet finns vid södra fortet i Vabergs fästning utanför Karlsborg, det finns även en cache vid norra fortet Fortress North, men den hann vi inte med den här gången. Fortet börjades byggas i slutet av 1800-talet och las ner redan 1927. Nu är det bestämt att fortet ska plomberas och övertäckas så det känns bra att vi hann uppleva det innan fortet stängs igen.

Vi åkte hemifrån Sollentuna redan på torsdagen med första bensträckaren vid "mysterytipspromenaden" Lillåspåret i Örebro - välgjorda cachar och en kul idé!

Lillåspåret - vi klarade frågorna!
Målet för dagen var Norrqvarn  utanför Mariestad. CJ har länge försökt sälja in idén med att "bo i trollstubbe", men resten av familjen har varit lite lätt skeptisk. Fast det blev jättebra - stubbarna var varma och bekväma och stället var mycket charmigt! Höjdpunkten blev kvällsmiddagen när vi grillade korv på den fina grillplatsen i totalt mörker. Efter en tidig morgon på lördagen gav vi oss av mot Karlsborg.

E utanför Stora Trollstubben
Korvgrillning i mörkret
Vi hade förberett oss med att läsa gamla loggar och bloggar, och hade packat diverse utrustning - stege, rep, pannlampor, multiverktyg mm. Det var en underbart skön och sval höstdag och vi var helt ensamma på fortet. Jag tänkte nog att vi skulle ha träffat på fler, så här dagen innan FAD med många geocachare ute på vägarna men vi fick klara oss på egen hand.

Vid första punkten mötte vi på första motgången när E bestämde att det var för läskigt att ge sig av ner i det mörka hålet... Men efter lite funderande så ändrade hon sig och så gav vi oss av hela teamet ner i fortet. Jag var lite orolig för hur fysiskt krävande fortet skulle vara, men med lite normal smidighet och en stege så klarar man sig alldeles utmärkt! Det var mer ansträngande för hjärncellerna faktiskt...

Så började vi beta av de olika stegen i cachen, som tog oss till olika delar av fortet med olika utmaningar. Vi hade ingen brådska så vi tog det lugnt och kunde utforska fortet ordentligt. Till exempel hann vi inspektera fortets andra invånare i form av helt brutalt stora spindlar! Det gällde att inte rikta pannlamporna uppåt taket så kunde man förtränga vad som gömde sig däruppe. De olika utmaningarna var väldigt bra utformade med stor variation och påhittighet.

Redo för äventyr
När vi hade tagit oss igenom alla steg så satt vi oss och klurade på slutkoordinaten, men lyckades inte få fram något som kändes bra. Vi kom fram till att det bara var en siffra som kunde vara fel och satte igång tankeverksamheten igen! Blodsockernivån var lite låg nu så det passade bra med en lunchpaus för att hämta lite ny kraft. CJ gick en promenad och loggade cacherna runt fortet medan A funderade på lösningen. Plötsligt så uppenbarade sig ett korrekt svar på det steget som vi hade tänkt fel på! SEGER! Så då gick vi i språngmarsch mot koordinaten, väl på plats kände vi förstås direkt att det var rätt! Och mycket riktigt kunde vi efter 4 timmar skriva vår signatur i loggen.

Spännande gångar
Stege är bra att ha
Underbara spindlar i taket

Lyckliga geocachare - stövlar var ett måste!

Det här blev faktiskt vår första 5/5:a - vi är ju inte direkt kända som extremcachare ;-) Så nu är vi lite kaxiga och redo att ge oss på fler 5/5:or, till exempel göra ett försök på Idioten Advanced som Team_5B envisats med att lägga bara ett stenkast hemifrån oss...

Tack för en väldigt rolig cache som uppskattades av hela familjen. Så skönt att få vara lite barnslig och äventyrlig - det här borde fler människor få uppleva!

/A


2 kommentarer:

  1. Vad modiga ni är. Jag tycket det såg läskigt ut, skulle nog inte ha vågat.

    SvaraRadera
  2. Bekanta miljöer! Kul att läsa om ert äventyr på fortet.

    SvaraRadera