söndag 26 juni 2011

Äventyr 16: Tyttboforsarna & Färnebofjärdens nationalpark

Midsommarhelgen tillbringades som vanligt i Sala, och på midsommardagen blev det dags för veckans äventyr. Vi lyckades lura med oss Margareta också, så vi blev tre tappra äventyrare den här dagen. Efter att ha konsulterat den enorma visdom som finns på www.geocaching.com så valde vi att åka till Tyttbo, Dalarnas del av Färnebofjärdens nationalpark.

Vi tog bilen på småvägarna genom Möklinta och norrut. Slutligen hamnade vi vid färjan i Hovnäs, den enda kvarvarande färjan över Dalälven. En mycket charmig liten färja med plats för två bilar och intressanta färjekarlar med underbart dalmål. Färjan drivs av föreningen Trelänsleden  och på färjan kunde man köpa fiskekort, boka boende mm. Men vi skulle ju inte fiska idag till färjekarlns stora förvåning. Men han tyckte visst att Tyttbo var okej att vandra i också, bara man passade sig för huggormarna... Och så var det ju rätt så stenigt förstås...

Hovnäs-färjan på väg
På väg in i nationalparken
Det största dragplåstret här i byn är alltså fisket, mer om det här på Tyttbo Forsfiske. Men Tyttbo ligger vackert i en nationalpark och kan rekommenderas även för en dagstur med vandring. Vi plockade på oss några broschyrer, en om Tyttbo som faktiskt var en av de bättre broschyerna vi sett. Jättefin karta, mycket intressant fakta om alla platser vi passerade, roliga skrönor och också praktisk information om stuguthyrning mm. Det är bara att upprepa vad jag skrivit om förut - vore kanon om ni som gör så fina broschyrer också la ut dom på nätet så kanske fler hittar dit!

Vi parkerade vid Timmerstugan vid Härsingen och började vår vandring. Vi passerade fyra riktigt fina rastplatser med vindskydd och grillplats. Alla rastplatser kan nås från bilvägen också med en kort promenad, så det går att skippa vandringen och åka direkt till ett fiskeställe om man hellre vill. Det var en fin stig som slingrade sig fram längs Dalälven. Lätt att gå första halvan, lite stenigare att gå sista delen. Och som bonus så låg det en geocache vid varje vindskydd, så vi hade några stopp på vägen att se fram emot. Inga speciella burkar, men vackra platser hela vägen.

Loggar Båtöverfarten
Välordnat vindskydd
Häftigaste stället var Balforsen där det fanns gott om fiskare, men vi såg inte om det fångades någon fisk. I Balforsen säger broschyren att man hittar "den omtalade vändvågen vid högvatten". Det låter jättespännande, men jag hittar ingen mer förklaring av vad en vändvåg kan tänkas vara. Ni får väl helt enkelt bege er hit vid högvatten och se efter själva.

Balforsen

Här dukade vi fram lunchen
Utsikt över älven från lunchstället

Det finns visst ekar norr om Dalälven
När vi kommit längs ut till sundet vek vi av in mot land och passerade Tyttbo Camping. CJ kröp runt under duschhuset till de tyska mugglarnas förvåning, vi loggade cachen och gick helt naturligt därifrån! Här blev vi djupt imponerade av den fina Eldpallkojan, som byggts av Sjövik Folkhögskolas timringselever. Mycket fint, här hade vi gärna suttit vid elden och druckit kaffe! Sista sträckan gick vi längs bilvägen tillbaka mot parkeringen, en fin slingrande grusväg förbi öde torp och några fiskarstugor.

Eldpallkojan i Tyttbo
Veckans äventyr uppfyllde alla våra krav - vacker natur, annorlunda upplevelser och geocacher att logga. Vi får fortsätta att utforska fler delar av Färnebofjärden när vi är tillbaka i Sala nästa gång - kanske blir det Gysinge eller Östa nästa gång.

/A

2 kommentarer:

  1. Hej, vitänkte åka till tyttboforsen om några veckor, jag undrar om det var mycket mygg där jämfört med tex sala? En del av dalarna bombas väl mot mygg om jag förstått det rätt

    SvaraRadera
  2. Hej Tord! Då när vi var där i juni var det inte farligt med mygg - inte mer än i Sala i alla fall. Nu är kanske myggsäsongen mer i gång, så jag vet inte hur det är nu. Det fanns anslag lite här och där om myggbekämpning, så det kan säkert vara illa vissa år... Hoppas ni har en bra tur!

    SvaraRadera