lördag 18 juni 2011

Äventyr 14: Adelsöleden

Helgens äventyr gick till Adelsö, vårt första besök på den Mälarön. Vi hade bestämt oss för att vandra den 14 km långa Adelsöleden. Några geocachar passerades på leden, men den här gången var det vandringen som var huvudaktiviteten (trots lite protester från CJ...).

Efter en kort tur på bilfärjan över till Adelsö började vi med en kort avstickare till en övergiven minkfarm och cachen Minkfarmen. Vi hittade ingen cache, men det var ändå ett häftigt ställe med lite Urban Exploration känsla. Sen gav vi oss av till startplatsen för Adelösleden vid Norrängen.

Övergiven minkfarm
Första delen gick i blandad skog fram till utsiktstornet i Kunsta. Helt hysteriskt med mygg i vissa partier, det gällde att inte stanna till i skogen utan hålla sig i ständig rörelse. Vid tornet var det dags för lunch och då hade vi dagens sämsta väder med lätt duggregn. Men vi packade ändå upp matsäcken och njöt av den friska luften. Här kunde vi logga både Kunsta Watch Tower och i utsiktstornets gästbok. Sedan fortsatte leden mot norra spetsen av Adelsö. Här gjorde vi en liten omväg ut till spetsen Horn och den gamla ångbåtsbryggan. Här var det väldigt idylliskt!
Välskyltad led med många blå markeringar

Är det vildsvin som matas här?

Kunsta utsiktstorn
Utsikt från tornet
Gamla ångbåtsbryggan vid Horn
Sedan ändrade leden karaktär och gick över åkrar och mer öppna landskap fram mot Sättra Trädgård som tyvärr var stängt den här dagen. Efter en stund kom man in i Adelsö - Sättra Naturreservat. Här fanns en av Länsstyrelsens geocachar Adelsö - Sättra Naturens år 2009 som vi förstås loggade, bara en kort bit från leden. Och vi tog kaffepaus ner mot vattnet, nu hade det hunnit bli soligt och fint. Sista delen på leden gick genom skogen igen tillbaka till bilen.
Vacker stig genom Adelsö-Sättra naturreservat

Fikapaus i naturreservatet
Charmig skylt
Adelsöleden fick med beröm godkänt. Det var en riktigt fin led, välskyltat så det gick aldrig att gå fel och varierande landskap. Mer om leden på Traneving.se, där finns också en bra karta som visar hur vi gick.

Hovgården på Adelsö finns med på UNESCOs världsarvslista tillsammans med Birka. Så, det gick ju inte att lämna Adelsö utan att ha besökt det. Som tur var fanns det ett charmigt fik där, Café Hovgården, så vi fyllde på förråden med lite socker och koffein. Sen blev det en promenad runt kungshögar och runstenar. Vi hälsade lite på kossorna som vilade ner vid vattnet och loggade burken Adelsö Hovgården. Sen blev det ytterligare två burkar loggade innan vi tog färjan tillbaka till Ekerö och begav oss hemåt.

Hovgården, CJ botar sin koskräck

/A

2 kommentarer:

  1. JÄttekul att läsa! Jag, hustrun och sonen tänkte gå Adelsöleden under kommande vecka och detta var fin PR för leden. Tackar och bockar.

    SvaraRadera
  2. Varsågoda! Det var en verkligt fin led, mycket omväxlande. Ha en trevlig vandring!

    SvaraRadera