måndag 6 juni 2011

Äventyr 13: Kolarbyn med älgsafari

Så var vi tillbaka på en av våra favoritplatser - Kolarbyn i Skinnskatteberg. Det här var tredje gången för oss, vet inte riktigt vad det är som gör att vi trivs så bra och vill komma tillbaka. Jag tror det är en kombination av vildmarken, lugnet och entreprenörskapet bakom byn och vildmarksturerna. Den här gången hade vi med oss mormor och morfar också, som behövde få uppleva lite vildmark och avkoppling.

Kolarbyn marknadsförs som "Sveriges mest primitiva vandrarhem". Här finns ingen elektricitet, man får själv hugga all ved och hämta vatten, man lagar mat över öppen eld och bor i små kolarkojor med sovsäck och liggunderlag. Och det är precis så fantastiskt som det låter :-) Det blir en gemytlig stämning i lägret där alla hjälps åt med sysslorna och småpratar över en kopp kokkaffe vid brasan. Och väldigt internationellt, många utländska turister verkar tycka Kolarbyn är det mest exotiska man kan tänka sig!

En av våra kojor
Frukost vid grillplatsen
Den här gången hade vi valt att åka på Älgsafari  med Wild Sweden också. Vi har läst en del om turerna , och vi följer självklart Wild Sweden på Facebook ;-) Så vi hade höga förväntningar! Och det blev en fascinerande upplevelse. Den enda "safarin" vi varit på tidigare var på Alligatorsafari i Florida. Då handlade det om högt tempo och en välpreparerad rutt där djuren i princip var tama och kom fram och hälsade. Det här var något helt annorlunda!! 

Vi fick börja vid Kolarbyn med en liten lektion av våra guider Marcus och Janne. Roligt att träffa personer som brinner för något och som är så duktiga - kul! Sen gav vi oss ut i skogen till en fantastiskt liten tjärn uppe vid Malingsbo-Kloten för att äta middag. En helt underbar kväll, lugnt och stilla med endast några fåglar som rörde sig vid sjön, annars ingen direkt action. Alltså precis som det ska vara! Efter älgklämmor och kokkaffe gav vi oss sedan ut på vandring. Vi delade upp oss i två grupper och gick till fots för att se om vi kunde få syn på några älgar. Vi såg en hel del spår av älg och andra djur, Marcus lärde oss en hel del längs turen (viskandes förstås för att inte skrämma iväg några djur). Men några levande älgar blev det inte på vår vandring. Som av en händelse, så kom vi också förbi en geocache Västra Skälsjön och så kunde vi lära Marcus något också ;-)


Underbar liten skogstjärn


Väntan på middag

Snart dags att ge sig ut i skogenVi spanade och spanade
Marcus hittade en död älg i alla fall ;-)

När vi hade återsamlats så gav vi oss iväg i bilarna för att leta efter älgar. Nu hade det börjat skymma och då är det bäst chans att få se älg, speciellt vid öppna fält och ängar. Och då dröjde det inte länge förrän vi fick syn på en ståtlig älg på ett fält. Totalt blev det fem älgar på lite olika platser. Vi försökte också få skymt av en bäver, men han hade väl annat för sig den här kvällen!

Äntligen en älg!

Vi var klart imponerade av allt arbete som Janne och Marcus lägger på att spåra vargarna i området. Nästa gång får det bli en vargspanings eller vargylningstur!

Eftersom vi skulle bo två nätter i Kolarbyn så hade vi en ytterligare dag att hitta på något på. Det kryllar av gruvhål med tillhörande geocachar i området, så det fanns gott om utflyktsmål att välja på! Vi valde en kortare vandring runt Bastnäsgruvan i Riddarhyttan. Det blev en lagom halvdagstur med lite nya upplevelser.  En feedback till Skinnskattebergs kommun skulle vara att marknadsföra sina utflyktsmål lite bättre, det var inte helt lätt att hitta till gruvan och väl på plats hade kanske en gräsklippare varit användbar. Det finns oerhört mycket spännande att se här runt omkring som skulle kunna lyftas fram mer.

Räkneövning vid Hisingergruvan, Tribute to Miners #3

Utsikt från Vattenhjulet
Andra kvällen badade vi bastu i den vedeldade bastun nere vid Skärsjön. Bastuflotten ligger naturskönt och speciellt perfekt var det den här kvällen med vindstilla och kvällssol. Efter bastu och bad blev det grillad fläskkarré och färsk potatis vid grillplatsen vid sjön. Kvällen fick avslutas vid Kolarbyn med pinnbröd, som jag tror imponerade på det holländska paret vid brasan!
Bastuflotten
Middag på grillen
Tack för den här gången - vi kommer tillbaka! E tyckte vi borde stanna en vecka nästa gång :-)

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar