torsdag 10 augusti 2023

Sörmlandsleden etapp 46:1 - Skavsta - Släbro

Vi tog en spontanutflykt till Nyköping för att gå på sommarens teaterföreställning av Nyköpings Gästabud. Dåligt väder gjorde att vi bestämde att det var dags att gå de delar av Sörmlandsleden som vi har kvar i Nyköping, det är nämligen stadsnära etapper som kändes perfekta att gå en regnig dag. Första stoppet blev på Skavsta flygplats för att vandra etapp 46:1. Det är väl egentligen mest en anslutningsled för vandrare som kommer med flyget, inte en etapp som man väljer för andra syften direkt. 

Leden börjar med en sevärdhet, skulpturen Moder Jord av Anita Grede. Det är också hon som gjort fina skulturen Stella Maris ute på Sävö och kapellet vid Sillekrog (etapp 55:1). CJ uppskattade första vandringen genom gamla flygflottiljen, vi får återkomma till F11 muséet en annan dag för mer militärhistoria. Nästa del av leden går längs asfalt och längs en hyfsat trafikerad väg, det blev inte någon favorit direkt. När leden närmare sig Nyköpingsån viker leden av och går på stig längs ån istället. Den här regniga sommardagen var det en utmaning med högt, blött gräs och gott om brännässlor. 

Etappen avslutas precis som den började med en sevärdhet, nämligen. runstenarna vid Släbro. Fantastiskt fina runstenar, klart värt ett besök om man är i trakten. Här fanns också en rastplats vid ån men i spöregn var det inte så mysigt. Här delade vi på oss, CJ gick tillbaka samma väg till bilen medan A gick in till Nyköping mot vandrarhemmet vi skulle bo i. 

Sträckan är 5,5 km och eftersom vi valde att gå fram och tillbaka blev det ca 11 km vandring. Det går att ta en buss tillbaka till Skavsta också från Oppeby om man föredrar.  Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
Sörmlandsleden

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar