måndag 28 december 2020

Sörmlandsleden etapp 55:1 - Sillekrog - Vagnhärad - Hungaskogen, Trosa


Nu när huvudetapperna på Sörmlandsleden börjar bli färdigvandrade så ger vi oss på anslutningsleder och rundslingor - allt för att få njuta ännu mer av den sörmländska naturen. Etapp 55:1 går från Sillekrog och ner till Trosa, den delade vi upp i inte mindre än tre turer. 

Första delen: Från Vagnhärad till Hungaskogen, Trosa

En dag i december ville vi besöka gårdsbutiken vid Bergs Gård i Trosa och passade då på att ta en tur på etapp 55:1. Vi gick halva sträckan fram och tillbaka från Vagnhärad söderut, vi vände tillbaka när vi nådde fram till etapp 55. 

Första delen från Vagnhärad går via ett anlagt våtmarksområde där vi passade på att ta en kaffe innan vi började. Etappen går på skogsstigar och en del grusväg via jordbruksmarker och gårdar. Vi träffade etappansvarig för etapp 56 och hade en trevlig pratstund. Tydligen är leden omdragen här och går mer på väg än tidigare pga önskemål från markägaren. Men en grå dag i december när vi mest var ute efter att få andas lite skogsluft gjorde det inget att också gå en del på grusväg. Efter ca 7 km var vi framme vid etapp 55, där vi vandrade under en tredagstur mellan Svärta kyrka och Trosa förra året, här vände vi tillbaka och gick grusvägen tillbaka upp mot Vagnhärad. Vid parkeringen vid Vagnhärad station visade GPSen på 12,5 km vandring, så det blev en lagom halvdagstur. 

Vi startade och slutade här vid fina Vagnhärads station, med en kunglig väntsal


Bra plats för en fikapaus med biskvier från Bergs Gård

Trosa Landskyrka i svagt motljusDet var väldigt blött och geggigt i skogen den här dagen
Andra delen: Från Vagnhärad till Hillesta (via Västerljung tillbaka)

Andra delen av den här etappen gjorde vi en kylig februaridag. Den här dagen hade vi mer på agendan så vi insåg att det skulle bli för långt att gå hela vägen till Sillekrog och tillbaka till bilen i Vagnhärad. Så vi tittade på kartan och designade en egen rundslinga, en bit på Sörmlandsleden och sen via grusvägar. 

Första delen från Vagnhärad och västerut var klart imponerande med ett trevligt promenadstråk längs med Trosaån. Sen följer ett skogsparti, dock med bilvägen brusande som sällskap i bakgrunden. Leden går förbi ett gravfält för att där fortsätta på grusväg. Framme vid Hillesta vek vi av från leden och följde en fin grusväg via små gårdar ner till samhället Västerljung. Här vid kyrkan finns ett imponerande gravmonument över familjen Walter och Wilhelmina von Hallwyl. Vi satte oss vid ett bord utanför kyrkan och tog vår lunchpaus. Vi följde sen leriga småvägar tillbaka till Vagnhärad. Den här slingan blev ungefär 14 km.

Produkttest av vandringsskor pågår!
Vi hittade en ny vandringsled att prova, Vagnhärad runtGravfältet Silda Högar
 
Tredje delen: Från Sillekrog till Hillesta
Tredje delen av 55:1 gick vi en blåsig men solig aprildag. Enligt boken Vandra Sörmlandsleden går sträckan längs "kolossalt bullerstörda" vägar, och det får man väl hålla med om - E4:an ligger som ett brusande bakgrundsljud hela tiden. Den här sträckan går på grusvägar först via ett sommarstugeområde och sen genom odlad skog med en del kalhyggen. Men även om det inte låter så upphetsande så hade turen absolut sina poänger. 

Höjdpunkten på sträckan är utan tvekan kapellet vid starten, "ett vindskydd för själen". Ett riktigt fint kapell precis vid motorvägen vid rastplatsen Sillekrog, byggt av materialet från en gammal arbetarbostad. Det blev en fin start på vandringsdagen, att andas en stund inne i kapellet. Men sträckan bjuder även på en del kulturhistoria i form av övergivna torpplatser, fin milstolpe längs Gamla landsvägen och en gammal avrättningsplats med mörk historia. 

Vi träffade på en orienterande kvinna som tipsade om att göra en avstickare till Rensjön för att äta lunch, så det rådet följde vi. Det var skönt att få känna skogsstig under fötterna efter en mil på grusväg och asfalt. Väl framme vid picknick-bordet var det blåsigt men väldigt fint, det här såg ut att vara ett bra ställe att bada på under sommaren också. 

Lite undrar man förstås varför leden drogs ända till Sillekrog, som anslutningsled mellan Vagnhärad och Trosa har den ju ett mer tydligt syfte och den sträckan bjuder på mer natur. Fast vi är förstås nöjda med att kunna pricka av ytterligare en etapp!


Vacker rastplats vid Rensjön

Fredagsrester med sötpotatistaco blir goda wraps i skogen

Som en gravsten för att minnas alla träd som försvunnit vid det här kalhygget


Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar