onsdag 9 augusti 2023

Sörmlandsleden - Likstammen (stora slingan)

För något år sen tog vi en roadtrip och hamnade vid Torpesta kvarn i södra delen av Gnesta kommun. På en skylt om Holmens kunskapsskog noterade vi att det fanns en rundslinga att vandra som såg spännande ut men som vi inte hade tid att vandra just den dagen. Innan vi hann ta oss tillbaka för att utforska den slingan så hann den bli en officiell del av Sörmlandsleden, Rundslingor - Likstammen.  Det finns två varianter att välja på som också går att kombinera, den stora slingan på 12,5 km och den lilla slingan på 3,5 km. 

En julidag bestämde jag träff med två andra vandringsledare från Friluftsfrämjandet i Östra Sörmland för att ta oss an den stora slingan. Vi ville prata ihop oss inför höstens säsong med vandringar och samtidigt reka om den här slingan kunde vara något för en guidad vandring. Plus att jag gärna ville prova den nya slingan förstås. 

Vi utgick från parkeringen vid Torpesta kvarn och gick medsols, vilket betydde att vi började gå längs sjön Likstammen. Hela slingan går mestadels genom planterad och brukad skog, så en del kalhyggen och granplanteringar. Men ändå fin vandring med varierad natur. Dessutom ganska kuperat på sina ställen så även om 12,5 km inte låter så långt så kändes det ordentligt i benen efteråt. Det finns en fin rastplats vid ett vindskydd i norra delen av slingan,  här gjorde vi en "kundundersökning" genom att samtala med ett par kvinnor som rastade där om vad de skulle vilja få ut av en vandring med Friluftsfrämjandet. 

Redan efter en kort stunds vandring råkade jag trampa rakt ner i ett jordgetingbo, så jag fick borsta bort getingar från benet med ett par bett som resultat. Jag hade en påse kylgel i första förbandet som hjälpte, det ska jag se till att ha med mig framöver också, smart grej! Sen mot slutet trampade jag snett i en nedförsbacke och fick plocka fram första förbandet igen, den här gången för att linda foten. Här fick vi dela upp oss, jag behövde gå lite saktare och en av mina vandringskompisar behövde dra upp tempot för att hinna hem och hämta barn. 

Så, blir det några guidade vandringar här framöver? Vi lutade åt att det är lite för långt för oss just nu, vi håller på och kommer igång med verksamheten och tror att vi behöver börja lite enklare. Men kanske senare, alltid kul och praktiskt med rundslingor. 

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
Sörmlandsleden

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar