söndag 27 september 2020

Stora Gålöslingan

En vandring som ofta dyker upp i vandringsgrupperna på Facebook med vackra bilder och nöjda vandrare är Stora Gålöslingan, en rundslinga på knappt 12 km ute på Gålö i Haninge. Så när ungdomarna hade besök och ville ut i skärgården blev det äntligen dags. I dessa corona-tider kändes det också smidigt att komma ut i skärgården utan att behöva åka båt så då var Gålö ett bra alternativ.

Vi parkerade vid Morarna och gick varvet motsols därifrån. Efter en kort promenad på väg var vi framme vid vattnet, och sen går leden längs med strandkanten i nästan 7 km. Det måste väl nästan vara någon form av rekord för vandringsleder här i Stockholms-området! Fantastiskt fin vandring, ibland precis vid vattnet och ibland klättrar leden upp på klippor med utsikt över nejden. Längst ut vid Havstornsudd fanns en rastplats som blev perfekt för lunch där vi kunde underhållas av båtar och utsikt.  

När leden kommer fram till den stora campingplatsen viker man av från havet och går genom skogen tillbaka. Också det var en fin vandring med vacker skog. Enligt Naturkartan är leden 11,7 km och när GPS:en visade exakt 11,7 km var vi tillbaka vid parkeringen! En fantastiskt fin tur, hit kommer vi gärna tillbaka och utforskar mer. Eller bara tar repris på den här vandringen, kanske gå medsols nästa gång och se vad vi upptäcker då. 

Grillplatsen vid Morarnas parkering, maffiga bergsväggar


Härifrån startar Gålö Fornstig, en 3,8 km stig med informationsskyltar 

Vid Morarna finns också ett hembygdsmuseum som hålls stängt under 2020
Längs vattnet finns ett antal "sommarstugor" i form av permanenta tält
För karta och mer information, se Naturkartan och Stora Gålöslingan.

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar