söndag 20 oktober 2019

Birgittavandringen, Upplands Väsby

Näräventyr är ett koncept som vi verkligen gillar, att utforska nya miljöer i närheten. Att ta vänster istället för höger i en korsning och se vart man hamnar. Att kliva av bussen ett par hållplatser tidigare och promenera i nya kvarter. Så när jag upptäckte Birgittavandringen, en pilgrimsvandring i Upplands Väsby kändes det som ett utmärkt näräventyr. Vi har varit en del i de här trakterna förut eftersom vi bor i närheten, men samtidigt gav vandringen också många nya upplevelser. 

Jag gav mig av mot Upplands Väsby en riktigt regnig helgdag, en dag när det passar bra att göra mer stadsnära äventyr än att vandra i en lerig skog. På Svenska kyrkan finns karta och broschyr att ladda ner, det fanns också broschyrer på plats utanför Fresta kyrka där jag började vandringen. Det är en rundslinga så man kan börja på flera platser, men kyrkan är en bra start om man kommer med pendeltåg och buss. Vid kyrkan började jag med att utforska Birgittalunden, en plats med information om Heliga Birgitta och med stämpel till pilgrimspasset. 

Sen följde jag vandringen enligt kartan, leden är bra markerad med markeringar och informationsskyltar längs hela vägen. Vid jämna mellanrum kom jag förbi skyltar med olika teman för vandringen som tex "Klarsyn - Vad är sanning?", "Inspiration - Vad ger skapandekraft?", "Tålamod - Är det mod att tåla?". Även om man inte gör det här till en andlig vandring så gjorde det min vandring mer intressant genom att jag fick tankeväckande frågeställningar att tänka på när jag traskade i regnet. 

Leden går mest på cykelbanor och grusvägar, både i bebyggelse och natur. Mest skog är det ner mot Norrviken, även om den upplevelsen förstördes en del av fågeljakten vid Sköldnora gård som pågick när jag passerade. Kanske inte den leden som jag vandrat som gett mest naturupplevelser, men som sagt var ett fint näräventyr som också kan ge en del reflektioner. Min vandring i regnet blev knappt 10 km enligt vandringsappen. Fint ordnat av Fresta församling! Vid Birgittalunden utanför Fresta kyrka
Fina markeringar längs vandringen

Avstickare till Sandakärret
Här i villaområdet finns Sanda källa, och perfekt för en kaffepaus under tak
Vackra lyktstolpar


Promenad längs Norrvikens strand
Vacker utekyrka vid en klippvägg 
Märkliga flottar i sjön visade sig innehålla personer med gevär som jagade fåglar
Vacker minnessten precis vid övergången över Frestavägen
Vid Harby gård finns Restaurang Spiltan, men den här gången var jag alldeles för lerig och blöt för att ge mig in och fika. Dessutom hade jag kaffe kvar i termosen fortfarande!

När jag var som mest kaffesugen så uppenbarade sig den här fina platsen med grillplats och tak, perfekt för en paus i regnet. Här vid Frestatorpet har Friluftsfrämjandet kafé på söndagar. 
Läs mer om Birgittavandringen på Svenska kyrkans webbplats

Fler pilgrimsvandringar vi gjort:
Ingegerdsleden etapp 1: Storkyrkan - Kista kyrka
Ingegerdsleden etapp 2: Kista kyrka - Eds kyrka
Ingegerdsleden etapp 3: Eds kyrka - Rosersbergs slott
Ingegerdsleden etapp 4: Rosersbergs slott - Sigtuna
Ingegerdsleden etapp 5: Sigtuna - Odensala kyrka

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar