tisdag 8 oktober 2019

Sörmlandsleden etapp 22 och 22:1: Hagtorp - Hälleforsnäs jvstn

Nu börjar det bli längre att åka för att göra dagsturer längs de återstående etapperna av Sörmlandsleden, men från sommarstugan i Mölnbo går det hyfsat bra fortfarande. Den här lördagen åkte vi mot Hälleforsnäs för att vandra etapp 22. Vi ställde en cykel vid järnvägsstationen i Hälleforsnäs och åkte för att parkera i andra änden. Vår plan var att ställa oss vid Sagostigen vid etapp 22:2 eftersom vi redan gått den första delen av etapp 22 när vi vandrade etapp 21 från Malmköping. Precis när vi svängde in på väg mot parkeringen så mötte vi en bil som irriterat stängde vägbommen, vilken tur att vi inte hade kommit tidigare för då hade vi blivit inlåsta. Ny plan, vi åkte istället till Hagtorp och etappstarten och parkerade där.

Första fina delen av etappen är vid Rosmossens naturreservat, precis där anslutningen till Sagostigen viker av. Även vindskyddet framme vid sjön Hällaren var fint. Det var lite för tidigt för lunch här så vi nöjde oss med en kort vila och vattenpaus. Nästa höjdpunkt var Gårmossen, ett fint våtmarksområde där vi tog lunch på en sten med doft av pors och skvattram runt oss. Men sevärdheterna var inte slut, det området vi gillade allra bäst på turen var framme vid Bruksdammen i Hälleforsnäs. En vacker plats som man gjort tillgänglig genom spänger och vindskydd. Jättefint! Som tur är behöver vi ju komma tillbaka hit för att vandra vidare på etapp 23 så vi får utforska det här området igen. Det går en slinga runt dammen, så nästa gång vandrar vi åt andra hållet.

Som avslutning gick vi anslutningsleden 22:1 till Hälleforsnäs järnvägsstation. Det här är inte så mycket en vandring utan mer en kort sträcka på cykelbana till stationen. Medan CJ cyklade mot bilen gick A vidare in mot Hälleforsnäs centrum för att köpa lite mellanmål innan affären stängde. Skönt att avsluta en fin vandringsdag med chips och smoothie i bilen hem. Vår vandring blev runt 20 km totalt från Hagtorp till Hälleforsnäs station.

Vid Hagtorp och platsen för Sveriges sista officiella avrättning
Här viker leden av mot Sagostigen 

Vindskyddet vid Hällaren 

Flaskpost, det visade sig vara ett par tyska tjejer som lämnat ett meddelande i vindskyddet


Indisk kikärtsgryta med potatis vid Gårmossen


Den röda påsen innehåller trattkantareller, vi hann plocka en hel del utan att egentligen lämna leden

Framme vid Bruksdammen i Hälleforsnäs
Här där etapp 23 börjar så vände vi tillbaka samma väg för att ta oss mot stationen

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar