söndag 3 november 2019

Sörmlandsleden Svärta kyrka - Nyköping (etapp 47, 46, halva 45)

Efter förkylningar och upptagna helger var det skönt att äntligen komma ut på Sörmlandsleden igen. Den här lördagen var en sån där typisk novemberdag med duggregn och utan färger, bara en gråskala som tagit över naturen. Vi tänkte att det kan väl då passa med några etapper som inte ger fantastiska naturupplevelser som man vill uppleva i solsken, utan istället ta några lättvandrade sträckor. Så, vi begav oss mot Nyköping för att vandra mellan Svärta kyrka och Nyköping.

Planen var att parkera i Nyköping och ta bussen mot Svärta kyrka, men när vi kom åkandes så passerade vi kyrkan och ändrade då spontant planen. Vi parkerade istället vid kyrkan för att spara lite tid och tänkte att vi kan ta taxi tillbaka sen. Vid Svärta kyrka har vi varit förr när vi vandrade åt andra hållet mot Nynäs och vidare mot Trosa.

Etapp 47 går från Svärta till Vittenberga och beskrivs som "ganska enahanda" i boken Vandra Sörmlandsleden och det kan vi väl hålla med om. Mest odlad, ung skog som inte är så upphetsande. Dessutom pågick älgjakt i området, det stör alltid upplevelsen. Vi fick en pratstund med en jägare som väl inte var väldigt stöttande till att vi ville vandra där, men vi kom överens om att vi skulle visa hänsyn från bägge håll. Det enda som bryter av på sträckan är De sjungande stenarna vid Vreta strax efter Svärta. Här låg tidigare en psalmpark med granitblock där psalmer finns inhuggna. Parken är tyvärr nedlagd och stenarna flyttade till Gnosjö, men några stenar står kvar längs vägen som ett minne.

Starten vid Svärta kyrka
Etappstart, här möts etapp 47 och 48 
Resterna av De Sjungande Stenarna
Fin service med en vattenkran för törstiga vandrare
Inte roligt...

Framme vid Vittenberga påbörjade vi så etapp 46, och lämnade jägarna bakom oss. Strax kom vi fram till ett motionsspår vid Hovra, här finns också ett vindskydd strax innan man kommer fram till området med förskola och scoutgård. Hovrasjön var en riktigt fin och rofylld plats, här blev det lunchpaus vid nästa vindskydd ner mot sjön. På kartan kunde vi se att vi närmade oss civilisationen, men leden är fint dragen i skogen så det känns fortfarande som vildmark även om man skymtar hustak bakom träden.

Här har vi klarat av första etappen och påbörjar etapp 46
Flytbrygga i kanten av Hovrasjön
I Oppeby där etapp 46 tog slut bestämde vi oss för att knata vidare in mot Nyköping, vi hade kommit igång tidigt på morgonen så vi hade dagsljus flera timmar till. Och så spar vi några kilometer när vi ska vandra vidare från Nyköping nästa gång. Här hade vi tänkt oss att det var mest asfalterad cykelbana in till Nyköping, men etapp 45 visade sig ha förvånansvärt mycket natur. Närmare Nyköping passerar leden en skogspark med informationsskyltar om gruvdriften förr i tiden.

Vi valde att avbryta turen när vi kom fram till Stora Torget, så nu har vi några kilometer kvar på etappen när vi fortsätter. Det blev en lång sträcka idag för otränade kroppar, runt 23 km. Medan vi väntade på en taxi hann vi utforska kyrkan och få en kopp varm kaffe av prästen. Mycket folk i kyrkan den här allhelgona aftonen. Tillbaka till parkeringen vid Svärta kyrka så avrundade vi med ytterligare ett kyrkobesök och trevlig pratstund med prästen. Vi tände en lykta i minneslunden och gav oss sedan av hemåt.

Framme vid starten av etapp 45 


Inspektion av silvergruva

Tillbaka till Svärta kyrka
Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar