lördag 12 oktober 2019

Ormdalens naturreservat och Kolarbyn, Skinnskatteberg

Så var det dags för ett återbesök på favoritplatsen Kolarbyn utanför Skinnskatteberg. Som vanligt så bokade vi två nätter så att vi skulle få en heldag på plats och göra en vandring i de västmanländska skogarna. Vi har verkligen blivit förälskade i den här platsen, det är något med lugnet, ljuset och atmosfären i kombination med mötet med andra gäster som vi fastnat för. Det är som att vara ute i skogen men under ordnade former, det gör att även de som inte är lika vana kan få en fin friluftsupplevelse.

I sista minut blev vårt sällskap sjuk men vi lyckades hitta en fullgod ersättning på kort varsel, så vi fick med oss svåger med 5-åring på vårt skogsäventyr. Det gjorde också att vi anpassade lördagens utflykt till en kortare vandring och svamppromenad. Vi hittade Ormdalens naturreservat strax norr om Skinnskatteberg i Baggådalen som lät som ett spännande utflyktsmål. Genom naturreservatet passerar Ormdalsstigen som totalt är 5 km, och vi valde att vandra en kortare variant av slingan, just den delen som går genom naturreservatet. På Skinnskattebergs kommuns webbplats kan man ladda ner en broschyr och karta över stigen.

Vi parkerade längs vägen vid en informationsskylt för reservatet och började följa den markerade leden. Vilket fascinerande ställe! Stigen följer en bäck och på bägge sidorna om bäcken omges man av branta bergsväggar klädda med mossor, lavar och andra växter. Ibland blir det riktigt brant och trångt. Det var inte helt enkelt att gå, stigen slingrar sig genom skogen med gott om rötter, stenar och andra hinder att klättra över. Men även 5-åringen kämpade på bra. Vi var tvungna att göra en hel del avstickare för att plocka svamp, vi hittade flera hav av fina trattkantareller.

Efter nån kilometer kom vi fram till skogstjärnen Ormputten med vindskydd och rastplats. En magisk plats, alldeles tyst och isolerat, kanske extra fint den här soliga höstdagen. Vi tog en lång lunchpaus, kokade pasta och stekte vegobullar och nyplockade trattkantareller på muurikkan över elden. Till efterrätt blev det grillade Ahlgrens-bilar, en delikatess!

På tillbakavägen valde vi att fortsätta leden framåt för att sen vika av på en skogsväg och ta bilvägen sista biten tillbaka till bilen. Jag vet inte exakt hur långt vi gick men 3-4 km blev det nog ungefär. När vi är i området nästa gång vill jag gärna gå hela Ormdalsstigen, även sträckan norrut vid Nedre Borgfors där stigen går längs Hedströmmen ser fantastiskt fint ut. Här är en blogg jag hittade som beskriver hela slingan med fina bilder.

Efter att vi hade skickat hem vårt sällskap stannade vi en natt till i Kolarbyn. Vi badade bastu med dopp i Skärsjön, lagade mat över öppen eld och tillbringade ytterligare en kväll vid brasan och sov sen gott i vår kolarkoja.

Underbar morgonsol genom talltopparna

Informationsskyltar längs stigen berättade om växtlighet och historia kring området

Det här var vårt elfte besök i Kolarbyn så det finns en del tidigare blogginlägg här på Team Vildmark för den som blir sugen att åka hit. Och det är klart ni ska!

/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar