söndag 20 maj 2018

Sörmlandsleden etapp 3: Tyresta - Nyfors

Sakta med säkert ger vi oss i kast med att vandra Sörmlandsleden. Näst på tur var etapp 3 där vi valde att utgå från Tyresta by och gå norrut mot Nyfors, det funkar bäst med kollektivtrafiken att gå åt det hållet då det bara går en buss i timmen från Tyresta by. Vid Tyresta pågår ombyggnad av entrén så det var faktiskt rätt otydligt var Sörmlandsleden börjar. Vi gick fel i början tills vi förstod att man ska ta sig genom byn fram till leden.

Redan vid starten kurrade magarna så vi ändrade planerna och började dagen med en fika vid Caféet i Tyresta by innan vi gav oss iväg. Första delen av leden går längs Barnvagnsslingan så det är en lättvandrad stig genom skogen. Trots mycket folk runt Tyresta så blir det lugnt så fort man kommer in i skogen, även om man inte är helt ensam förstås. Efter Bylsjön lämnade vi Barnvagnsslingan och fortsatte leden på en mindre skogsstig. Det här är en skog som passar oss perfekt, gles barrskog med hällmarker, kuperat och varierat. Och en tyst plats för att vara i Stockholmsområdet, det enda som störde var Hemglassbilen som bröt lugnet ett par gånger.

Framme vid Årsjön finns ett fint vindskydd där vi passade på att vila en stund och dricka vatten. Leden fortsätter sen ett bra tag längs sjön och vidare in i skogen. Vi passerade ett parti med våtmarker och långa spänger, även fast det i år var rätt torrt i marken. Det finns en kallkälla på etappen som hade fantastiskt klart och gott vatten, så vi passade på att fylla på vattenflaskorna.

Starten! 

Ostmackor innan vi ger oss iväg

Väldigt idylliskt i TyrestaVägen till källan

Leden går en kort bit på skogsväg, fortfarande förbi fin skog och knappt några hus. Sen är det ett sista brant parti på väg ner mot Nyfors och vattenfallet där. Också det en spännande sevärdhet! Efter Nyfors är det en kort bit fram till busshållplatsen där vi valde att avsluta turen. Etappslutet är egentligen ytterligare en bit bort vid Alby Friluftsgård, men den sträckan vandrade vi när vi gick etapp 1+2. Totalt blev vår tur 14 km med en del avstickare för att geocacha längs leden.
Vacker grind vid Nyfors

Vattenfallet vid Nyfors
Det här var verkligen en favoritetapp, en vandring i skog och vildmark så nära storstan. Alla turister som besöker Stockholm borde ha det här som en utflyktsmål för att få uppleva Sveriges natur på ett enkelt sätt.

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar