tisdag 1 maj 2018

Vandring på Svartsö i Stockholms skärgård

När våren äntligen kom efter en lång och kall vinter längtade vi ut till skärgården, så vi bokade in en helg på Svartsö. Det är en ny ö för oss som vi inte besökt tidigare, ungefär 2,5 timme från Strömkajen i Stockholm. Efter en lugn och behaglig båttur la färjan till vid bryggan Svartsö Norra och vi gick några hundra meter till Svartsö Skärgårdshotell och vandrarhem och checkade in. Även om det är tidigt på säsongen så var det full fart på vandrarhemmet.

På väg från Stockholm
Fantastiskt fint och välordnat vandrarhem
Vi lämnade våra väskor och gav oss direkt ut på en vandringstur. Vi hade lånat boken Vandringsturer kring Stockholm: Skärgården, Karin Innings, från biblioteket. Karin beskriver två turer och vi valde att vandra den längre turen på 8 km. På vandrarhemmet fick vi också en karta som visar ungefär samma tur, men jag skulle ändå rekommendera boken för att göra turen enklare. Stigarna runt ön är inte märkta på något sätt, så ibland var det rätt svårt att veta om man gick på någons tomt eller följde en allmän stig.

Här kommer lite bilder och vår berättelse för vandringsturen runt ön.Här lämnade vi stora vägen och gick in mellan några hus för att följa en mindre grusväg som sen ledde in i skogenEn ensam grind i skogen
Ståtlig villa som en gång i tiden var ett pensionat, nu står det "privat"-skyltar runt tomten
Bästa vädret för en skärgårdsutflykt! Nu följde vi en stig längs vattnet en bra bit
Våren har inte kommit så långt men blåsipporna blommade i alla fallSvartsö Lanthandel hade öppet, så vi kompletterade lite till vår picknick-lunch

Mycket underhållande att läsa bygdens anslagstavla!
Vi loggar geocachen Alsviks brygga, en av totalt 7 geocachar som vi loggade på ön

Vi tog lunch vid fint bord nere vid vattnet vid bygdegården i Svartsö, passade också på att använda dassen där!


Turen går vidare mot Marsängen, guideboken sa "Efter ladan med cykel på taket så svänger stigen in till vänster", klockren instruktion!


Här på kalhygget var det dags att vila en stund i solen
Lite lerigt på sina ställen i skogen
Efter vår tur var CJ fortfarande inte nöjd, så han gjorde en joggingtur till östra delen av ön mot bryggan Söderboudd. Efter att ha vilat en stund i kvällssolen lagade vi middag i det fräscha köket på vandrarhemmet. Vi avslutade kvällen med en geocachingpromenad till cacharna i närheten, Norra Svartsö brygga och Norra Svartsö familjecache.

Färjan gick hem på söndagen runt 13, så vi hann med ytterligare en vandring på söndagsförmiddagen. Då valde vi att utforska Skälviks brygga och Svartsö skola innan vi följde ytterligare en stig som fanns med i vandringsboken.

Svartsö fick med beröm godkänt av oss, en charmig och välkomnande ö med gott om vandringsmöjligheter. Nästa gång vill vi nog prova en annan variant som vi hittade på STFs webbplats, Övandring i Stockholms skärgård. Då går man över Svartsö mot Söderboudd, tar båten till Brottö, vandrar vidare över Ingmarsö och Kålgårdsön för att sen ro över till Finnhamn och vandra sista delen mot bryggan där. Det låter som en rolig heldagsutflykt!

Fin och rymlig matsal på vandrarhemmet
Kvällssol vid vårt rum

Semaforen är hissad och vi är redo att åka hem igen
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar