söndag 27 maj 2018

Terrängspåret 10 km på Västra Järvafältet

Efter en stressig vecka på jobbet längtade kropp och själ ut i skogen, så det blev att ta cykeln ut till Järvafältet. Det var dags att vandra det gröna terrängspåret vid Västra Järvafältet. För ganska precis ett år sen gick vi den kortare varianten, det gula 5 km spåret och nu den här soliga söndagsmorgonen passade det bra att prova den längre turen.

Terrängspåren utgår ifrån parkeringen vid Granskog, men eftersom jag cyklade från Sollentuna så började jag vandringen strax efter Nysved där leden passerar grusvägen. Jag parkerade cykeln och gav mig av över fälten mot skogen. Efter bara några minuter kom lugnet och lyckokänslan jag längtat efter hela veckan! Alldeles lugnt och skönt i skogen, bara en del pigga myggor att umgås med.

Leden är bara markerad åt ett håll, så det är enklast att gå medsols. Efter ett tag går leden ihop med den gula leden, och vid Granskog är man framme vid motionsspåret. Här går leden tillsammans med motionsspåret i ett par kilometer. Idag valde jag att hoppa över den delen och tog motionsspåret norrut istället mot starten i Granskog. Där gick jag på gröna spåret igen. Nu går leden i en slinga upp mot Översjön. Vacker skog, men trafiken från E18 stör i bakgrunden.

Precis som vi konstaterade förra gången så försvinner markeringarna ett tag när man kommer fram till Översjön. Men om man fortsätter vänster längs vägen så dyker gröna markeringar upp och leden fortsätter längs sjön. Vill man gå den kortare gula slingan så gäller det att istället gå höger över fälten så dyker det upp gula markeringar igen.

Jag tog en kaffepaus nere vid Översjön innan leden går in i skogen igen, med alla mygg så var det smartast att sitta nere vid vattnet där det blåser lite. Nu följer en lång tur i gles barrskog över hällar, en riktigt fin tur. Fast man är så nära stan och det är mycket folk i rörelse så gick jag alldeles ensam här i skogen. Tyst och fridfullt.

Totalt blev min slinga runt 9 km, med några avstickare och felnavigeringar. Om man går hela turen (och går rätt!) så ska det vara runt 10 km. En tur klart värt att rekommendera, oftast välmarkerat och med mycket skogskänsla.

Så här blev min tur, notera min avstickare längst ner vid Granskog där jag gick över fälten på gula spåret tills jag insåg att jag gick fel och vände 
Här mitt på fältet går leden in över fältet


Jordkällare vid Grantorp, här hamnade jag fel och fick vända tillbaka

Karta över terrängspåren, finns även på kartan över Norra Järvafältet (som finns vid informationstavlor runt om i naturreservatet), då märkt som "Opreparerat motionsspår"


Här går stigen in i skogen igen vid Översjön
Kaffepaus
Stugorna vid Översjön, stigen passerar bakom stugorna
En väldigt minimalistisk grillplats i skogen, utan ved och sittplatser


Vid Väsby gård finns en vattenkran, så jag passade på att dricka lite mer innan cykelturen hemåt

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar