söndag 6 maj 2018

Citynära vandring, från Skärholmen till Liljeholmen

Vi är ute och utforskar vandringsleder och skogar runt Stockholmsområdet så ofta vi kan. Och vi är alltid nyfikna på nya områden och tips på platser att åka till. Så när boken Vandra i Stockholm dök upp för någon månad sen så var det självklart för oss att köpa den för att få ny inspiration. Många ställen som beskrivs i boken har vi redan upptäckt, men vi fick helt klart en del nya tips som vi kommer bege oss till. Ett tips var att göra en citynära vandring längs Mälaren från Skärholmen till Liljeholmen, så den turen provade vi i början av april.

I boken beskrivs turen från Liljeholmen och söderut, men vi tyckte kollektivtrafiken passade bättre om vi började söderifrån så vi började vid Vårbergs tunnelbanestation och gick norrut. Först följde vi skyltarna från t-banan mot Skärholmens gård och framme vid gården så var vi också framme vid vattnet. Från gården går det stigar längs med vattnet genom Sätraskogens naturreservat med en hel del skog och tysta miljöer. Vi passerade ett par badplatser som såg väldigt fina och välskötta ut, vi gissar att det säkert är populära ställen på sommaren.

Vi valde att fika vid Konditori Lyran, ett fantastiskt hus uppe på berget. Våra mackor var inga höjdare, men kaféet är ändå klart värt ett besök för sin historia, miljö och utsikt. En annan höjdpunkt längs vår tur var Klubbensborg som vi inte upptäckt tidigare, en halvö med fina gamla hus, vandrarhem, camping och kafé. Vi får prova det kaféet nästa gång.

Sista delen av leden går via Vinterviken och Nobels fabriker in mot sjön Trekanten och slutligen fram till Liljeholmen. Här stannade vi till och utforskade resterna av dynamitfabriken, vi loggade geocachen Fire in the hole. Ju närmare Liljeholmen vi kom desto mer folk blev det att trängas med, det var många som ville gå på söndagspromenad i den försiktiga vårsolen.

Följ skyltarna så kommer man till vattnet

Kulturhistoria runt Sätra varv
Konditori Lyran

Klubbensborg

Fortfarande is kvar på Mälaren i början av april

Här utforskar vi rester av dynamittillverkning

Populär utflykt till Vinterviken
I stort sett följde vi den föreslagna rutten hela vägen, det blev en rolig mix av skog, vatten, fina villaområden och kulturhistoria. Dessutom med flera ställen där det går att fika längs vägen, så ett utmärkt förslag för en helgpromenad. Vi fortsätter bläddra i boken Vandra i Stockholm och får se vilket nytt utflyktsmål det blir nästa gång.

/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar