tisdag 30 maj 2017

Vardagsäventyr: Orientering med Naturpasset

Vi försöker få in mer vardagsäventyr i veckorna, så en ljummen tisdageftermiddag i maj så begav vi oss till Järvafältet för att testa orientering. Tack vare Naturpasset kan nybörjare komma ut i skogen och orientera utan förkunskaper. När barnen var små provade vi något år Naturpasset i Törnskogen men den här gången valde vi Norra Järvafältet. Det finns 265 Naturpassområden att välja på i hela Sverige. Vi beställde karta från Attunda Orientering, plockade med kompassen, packade matsäck och gav oss iväg.

Förutom karta får man också med en liten guide för hur man orienterar och en talong där man ska skriva ner en bokstav från de kontroller man hittar.


Vi parkerade vid Mulltorp som man når från Stäketvägen vid infarten till ridklubben. Sväng höger vid ridklubben och sen vänster vid nästa korsning så hamnar du rätt. Första kontrollerna tog vi utan kompass, kontrollerna är rätt enkla att hitta och genom att studera kartan ordentligt så gick det bra att hitta. Sen gick vi över till att träna att gå på kompassriktning. CJ är ju gammal militär så han fick gräva fram sin gamla kompetens. Det var faktiskt riktigt kul och funkade utmärkt.

Vi gick söderut längs Översjön och vände sen tillbaka och gick längs vattnet för att ta kontrollerna närmast sjön. Vid en av klipporna blev det middag på vårt sprillans nya Trangia-kök. Vi testade Risentas kikärtsbiffar, perfekt friluftsmat som gick lätt att laga och smakade bra med hamburgertillbehör.

På vägen tillbaka när vi gick och kände oss rätt proffsiga orienterare så kom plötsligt en hel flock med riktiga orienterare förbi. Hmm, kanske är vi inte så värst proffsiga i alla fall...

Turen blev nästan 12 km och då hittade vi 17 kontroller. Det finns ytterligare ett gäng kontroller kvar att ta söder om Fäboda, så vi siktar på att komma tillbaka någon dag för att fortsätta äventyret. Orientering har ju stora likheter med geocaching som vi annars oftare ägnar oss åt, men det var inte alls tokigt att variera med orientering också!

En av entréerna till Järvafältet, Mulltorp

Lyckan är stor, vi hittade första kontrollen! 

Här passerade vi Naturstigen från Ryttarolympiaden 1956  som vi vandrat tidigare

CJ blir lycklig när han får utforska militära lämningar, här granatgropar
Och här en märklig byggnad som vi inte riktigt fattade först

Men sen hittade vi den här tingesten och CJ höll en lång utläggning om hur man skjutit mot mål och hur konstruktionen troligen funkat

Fin gles skog
Det är ganska ocharmiga grillplatser här i området, även de som ligger ner mot Översjön. Bara en grillplats utan bänkar eller så. 

Spännande skylt som trädet håller på att äta upp
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar