lördag 13 maj 2017

Huddingeleden från Björksättra till Sundby och Flemingsberg

I vintras gjorde vi ett försök att gå Huddingeleden förbi Gömmaren och Gömsta äng. Det var en trevlig tur men leden var ännu inte märkt så det var lite svårt att förstå hur vi skulle gå. Den här lördagen provade vi istället en av delarna av Huddingeleden som faktiskt är märkt, från Björksättra till Sundby. Den enda kartan över leden som finns på nätet som vi hittat är Naturkartan, men vi har inte riktigt blivit kompis med den tjänsten ännu. Mest för att det är svårt att få en utskrift av kartan som blir användbar. Men vi skrev ut en hyfsad karta och kompletterade med friluftskartan från hitta.se.

Vi tog pendeltåget till Huddinge och sen buss 709 till hållplats Smedstorpsvägen. Där finns en parkering och informationsskylt för Björnsättrahalvöns naturreservat. Redan efter ett par minuters vandring så var vi ute i vildmarken och lugnet infann sig. Här vandrade vi ensamma och kändes oss långt bort från stan. Strax hörde vi höga och hjärtskärande läten från ett par tranor ute på fältet. Sen såg vi en räv som strök sig runt tranorna, kanske var han ute efter äggen? Vi smög fram och försökte få en bild av skådespelet men då försvann räven, vi är väl inga naturfotografer direkt...

Fint markerat med orangea märken
När naturreservatet tog slut kom vi fram till en pontonbro vid Gladövik och strax därefter ytterligare en bro. Här dök det plötsligt upp massor av folk och vi mötte säkert 10 personer på kort tid. Det fanns flera grillplatser här, och vi valde att äta lunch vid en rastplats efter andra bron, som låg en bit från stigen. Jättefint gjort med ett litet vindskydd med sittplatser, eldstad med gott om ved och ett stativ för engångsgrillar. Vi gjorde ingen eld den här gången utan lagade tortellini på stormköket.

Bild från pontonbron, om ni spanar ordentligt ser ni ett korvfort i bakgrunden
På väg över Gladöviken 
Fin plats för lunch
Tortellini med pesto funkar utmärkt som friluftsmat
Efter lunchen fortsatte vi mot Sundby gård där vi hamnade mitt i en bilträff. Vi försökte gå fram till gården men det kostade entré idag så det skippade vi. Vid parkeringen hittade vi en broschyr för Flemingsbergsskogens naturreservat, med superbra karta som var betydligt bättre än Naturkartan. Själva broschyren hittar jag inte på nätet hur jag än letar, men jag hittade kartan till slut, varsågoda!

Karta från Huddinge kommun
Från Sundby gård kan man ta flera olika stigar och vägar tillbaka mot Flemingsberg eller Huddinge. Vi valde att lämna Huddingeleden och istället gå längs Gamla Sockenvägen upp mot Flemingsberg. Det visade sig vara ett bra val för det var en jättefin väg med flera spännande stopp längs vägen. Vi njöt av det öppna landskapet, vi utforskade resterna av en gammal rävfarm, vi klättrade upp på Stensättra fornborg och vi funderade över varför det stod en massa pinnar lutade mot en stor sten som kallades "Stöttestenen". Väl hemma kollade vi på Fornsök och har nu lärt oss att det skulle ge tur om man ställde en pinne vid Stöttestenen, alltså en form av offerkast. Det var väl synd att vi inte visste det när vi passerade...

Mot slutet gick vi förbi en fint anlagt våtmarksanläggning och sen hamnade vi i ett industriområde med en kort promenad kvar till Flemingsbergs station. Nöjda klev vi på pendeltåget och slumrade en stund på väg hemåt. Turen blev knappt 12 km och fick med beröm godkänt.

"Varför är det stakkäppar ute i naturen??" Efter lite googling är vi nu insatta i debatten om en motorväg genom reservatet. Men senaste beskedet är att vägen ska dras i tunnel under reservatet, känns bra!


"Stöttestenen"

Det enda som är kvar av en gammal rävfarm
På väg upp mot Stensättra fornborg
En av flera "Jätteekar" i området
Den här eken hade en geocache också, Stora Eken
Vi valde Flemingsberg

Beundrar våtmarksanläggningen/A
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar