lördag 20 maj 2017

Sörmlandsleden etapp 1+2: Alby - Björkhagen

Av någon outgrundlig anledning har vi aldrig vandrat de första etapperna av Sörmlandsleden, så idag var det äntligen dags. Vi tog pendeltåg, tunnelbana och sist buss till hållplatsen Nyfors. Här kommer man direkt till Sörmlandsledens etapp 3 och en knapp kilometers promenad till Alby Friluftsgård där etapp 2 börjar. Vi valde att vandra etapperna baklänges för att det passade bättre med kollektivtrafiken.

Alby Friluftsgård var en positiv överraskning, väldigt fina hus och allt kändes välskött och charmigt. Vi började vandringen med en kopp kaffe i kaféet och njöt av solen en stund. Sen begav vi oss av norrut längs etapp 2. Första delen går i Alby naturreservat och ganska direkt kom vi in i skogen.

Korta sträckor av etapperna går in i civiliserade områden på vägar och cykelbanor men annars går faktiskt leden mest genom skog och ängsmarker. Imponerande med tanke på att förorternas villaområden och höghus bara ligger ett stenkast bort. Det var stor variation på terrängen hela vägen och det hände mycket längs leden.

Startpunkten vid Nyfors hållplats. Vi blev lite osäkra på hur vi skulle gå men det är förstås vänster när man kommer in på Sörmlandsleden för att gå mot Alby Friluftsgård
Här går även pilgrimsvandringen Kristinavandringen
Fika i solen
Kafé i gamla prästgården

Ett av alla fina torp vi passerade, det här är precis vid Alby friluftsgård, här fanns även en grillplats
Ytterligare en grillplats, här vid Öringesjön
Ibland kan man göra oväntade fynd i skogen...
Kollar om det finns några geocachar i närheten
Det finns gott om geocachar i området, men vi letade bara efter några som vi passerade precis längs leden. Idag blev det favoritpoäng till alla de tre geocachar vi hittade, som alla var välarbetade och roliga.
91:an ringer Elvira
Dvärgarnas gruva
Halloween by the name

Strax efter att vi gått in på etapp 1 blev det lunch vid Strålsjön. Här var det gott om folk som vandrade, joggade och cyklade. Vi invigde vårt nya stormkök från Trangia, det var dags att uppgradera vårt gamla. Det blev dumplings med wokgrönsaker, utmärkt friluftsmat för en dagsutflykt.

Lunch i solen vid badplatsen vid Strålsjön, fint bad men inga bord eller grillplatser

Nu vandrar vi in i Nackareservatet
Fiskebrygga i Sandasjön

Fin smal kanal mellan Ältasjön och Söderbysjön
En inofficiell djurkyrkogård ligger vackert ner mot SöderbysjönSå var vi framme vid Björkhagen, slutet på vår vandring och början på Sörmlandsleden

Tillbaka i civilisationen
Under sista delen efter Sandasjön var det rätt mycket folk i naturen, här går också många andra leder och motionsspår från Hellas och Björkhagen. Vi uppskattade nog första delen av turen bäst när det var mer skogsmiljö, här känns det att stan börjar komma närmare. Efter att vi passerat Björkhagens utegym så hamnade vi nästan direkt vid tunnelbanan med bara en kort bit kvar hem. Totalt blev turen knappt 18 km.

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:

/A
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar