lördag 3 juni 2017

Brunnsviken runt

Ibland känns det skönt att variera skogsvandringarna med vandringar i stan. Så en ledig dag fick det bli Brunnsviken runt, kanske mer en promenad än en vandring beroende på hur man definierar det, vi nöjde oss med att kalla det en "vandring i stadsmiljö". Om man följer Hälsans stig som går runt Brunnsviken så är rutten 12 km, men vi valde att gå lite omvägar på några ställen så vår tur idag blev totalt 15 km.

Vi bor norrut så för att åka bil så lite som möjligt så valde vi att parkera i norra delen vid Brunnsvikens Trädgård & Café. Vi gick sen under E18 och fram till cykelbanan där Hälsans stig går. Vi vandrade sen i riktning mot Haga. Här är en karta över vår rutt, klicka på bilden nedan så kommer du till Google Maps. Hälsans Stig har också en enkel karta.


Hälsans stig är skyltad med små skyltar på lyktstolpar med jämna mellanrum, och en kilometermarkering efter varje kilometer. Vi följde stigen större delen av turen, men ibland valde vi istället att gå närmare vattnet och på lite mer äventyrligare stigar. Det blev tex en ordentlig omväg vid Tivoliberget som syns som ett virrvarr på kartan ovan. Vi gick längs vattnet men kom sen fram till en bergsvägg så vi fick gå tillbaka och hitta en bättre stig över berget. Det är en rolig tur att gå eftersom det finns gott om sevärdheter längs stigen, räkna med att det tar en stund att gå om man vill stanna till emellanåt. 

Här är några höjdpunkter från vår "vandring i stadsmiljö":

Charmiga kolonilotter vid Brunnsvikens Trädgård

Trots E4:an på andra sidan planket får man ändå en första naturkänsla här

Och så in i skogen!

En vilosten signerad av Gustav V nedanför Frösundavik

Spännande bergrum och CJ blir lycklig

Längst bort skymtar Victoria och Daniels båtar

Så var vi framme i Hagaparken

Glasskiosken var stängd just nu men annars finns det gott om platser att fika längs vägen

Den Kungliga Begravningsplatsen som bara har öppet torsdagar 13-15... Man blir ju väldigt sugen på att ta ledigt från jobbet någon torsdag för att få utforska den!
Fin street art vid Stallmästargården

Stigen går rakt igenom Bergianska trädgården så plötsligt går vandringen in i en botanisk trädgård! Här kan vi också rekommendera en bra toalett precis vid Edvard Andersons växthus som stigen passerar bredvid.Lite äventyr vid kanalen vid Ålkistan, här får man klättra upp på vägen och sen ner för trapporna på andra sidan.

Tivoliparken är ett populärt tillhåll för graffiti-målare, det finns många spännande gamla byggnader här 
Här går stigen rakt igenom en gammal byggnad, växthus eller nåt sånt, och strax efter möttes vi av en bergsvägg som vi inte vågade klättra över. 
"Namaste", ett fint bo för en yogi

Lunch och fika på Kafé Sjöstugan
"Vi är extremt mycket för allas lika värde"
/A
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar