lördag 30 juli 2011

På väg mot Nikkaluokta

Årets fjällvandring började med nattåget från Stockholm till Kiruna. Lätt försenade (1,5 timme) kom vi fram till ett grått Kiruna. Vi checkade in på Hotell Vinterpalatset som låg väldigt bra nära järnvägsstationen. Eftersom vi aldrig varit i Kiruna förut så hade vi bestämt oss för att stanna här en dag och utforska staden.

Hotell Vinterpalatset
Vi hade bokat en tur till LKABs besöksgruva, och den turen fick med beröm godkänt av hela familjen. C fick många idéer till sitt Minecraft spel... Vi fick åka buss ner via Kirunas mest trafikerade väg ner till 540-meters nivån. Sen fick vi vandra runt och lära oss allt om järnmalm, väl värt ett par timmars utflykt. Mest fascinerande tycker åtminstone vi vuxna att det är med flytten av stadskärnan i Kiruna som blir verklighet inom ett par år. Det var ingen av oss som orkade vara vakna på natten när det sprängs, men tydligen så skakar det till ordentligt i husen som ligger ovanför gruvområdet. Vi var nämligen ordentligt trötta efter att ha blivit väckta av brandlarmet vid midnatt... Brandkåren kom snabbt till platsen och stängde av larmet, men lite svårt var det att somna om efter all den action!

Guidad tur i gruvan
Tidigt nästa morgon gick bussen mot Nikkaluokta, här gjorde vi ett kort fikastopp innan vi så började första etappen på vår vandring i lätt duggregn.
Redo för första etappen

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar