fredag 15 juli 2011

Äventyr 19: Kanottur till Måns Ols

Vid Sala stugan går en liten å som förbinder Silvköparen och Olof Jons med Långforsen. Den ska tydligen heta Viksbergsån. Enligt Ö och M så kom det förr många kanoter förbi här men de senaste åren har det varit glest. För att ta reda på om ån fortfarande är farbar så bestämde vi oss för att ta en tur till Måns Ols badplats och köpa glass.

Nu är vi beredda, observera den moderna (flyt?)västen
De första hundra meterna bar vi kanoten eftersom ån är lite uppdämd av en sommarstugeägare och därmed är det inte möjligt att paddla förbi där. På hemvägen däremot drog vi kanoten förbi och paddlade ända "hem". Det är en lite smal å, bara några meter bred. På några ställen är stränderna röjda medans på andra ställen är ån nästan helt igenväxt. Det är lite oklart om någon riktigt tar hand om ån.

Det första hindret var ett träd som en bäver fält rakt över ån och vi fick lyfta upp kanoten på land förbi. Inget svårt och skönt att sträcka lite på benen.

Här har en bäver placerat ett träd rakt över ån.
Nästa hinder var också ett träd som fallit över ån men här fanns det ingen möjlighet att enkelt lyfta kanoten. Som tur var fanns det en liten knyck på trädet där kanoten kunde passera under. Efter att vi pressat oss under trädet fortsatte vi mot Långforsen. Paddlingen ned till Måns Ols gick lätt över den nästan spegelblanka sjön.

Mycket grönt...

Här var det trångt men det gick vägen.
Vid Måns Ols finns en fin badplats med ett alldeles nytt kallbadhus och en restaurang. Vi käkade vår picknicklunch och köpte varsin glass innan vi paddlade tillbaka.
Strax framme i Måns Ols

Lunch
Måns Ols Kallbadhus

Måns Ols restaurang

Inte något jätteavancerat äventyr men det är kul att pröva något nytt och det är kul att se naturen och husen från sjösidan.
Krafttag krävdes över Långforsen
Strax tillbaka till ån
Under vägen fick vi gå...
/CJ

1 kommentar:

  1. Det där lät spännande - en upprustad kanotled längs med ån upp till sjöarna. Eller för den delen från Silvköparens camping ner till stan. Nåt för Sala Kommun att satsa på!

    SvaraRadera