lördag 30 juli 2011

Etapp 4: Kaitumjaure - Teusajaure

På morgonen när vi vaknade i Kaitumajaure var det rätt ordentligt regn. En del andra vandrare valde att vänta ett tag, men vi satte på regnställen och gav oss ut i regnet. Det här är en kort etapp, bara 9 km, så det var inga problem att gå den även om det var blött. Tyvärr gjorde väl regnet att vi inte njöt så mycket av vandringen och det var heller ingen vidare utsikt att tala om. Vi var inte så sugna på att ta fram stormköket och laga lunch i regnet, så vi bestämde oss för att gå fram till stugan i Teusajaure och äta lunch inomhus istället.

Redo för vandring från Kaitumjaure
Sista biten ner mot Teusa är ordentligt brant och med ett trasigt knä går det väldigt långsamt! Så barnen skuttade före och pratade med stugvärden medan vi vuxna sakta tog oss ner med en stav i ena handen och myggviftandes med andra handen. För här var det ordentligt med mygg i nedförsbacken... 

Framme vid stugan blev det en av de bästa luncherna vi åt på resan - linssoppa med saffran och nybakat bröd. Att släpa med sig mjöl kan ju tyckas lite onödigt, men det är väldigt gott med varmt bröd en kall och regnig dag. Det finns ju inga ugnar i stugorna, men det går hyfsat bra att tillaga bröd i stekpannan på gasolplattan. Recept på både soppa och bröd kommer från Kokbok från friluftskockar som vi använde mycket för planeringen av resan.

Linssoppa med bröd
Och sen blev det bastubad i den fantastiska vedeldade bastun - tjejerna tog dessutom ett dopp i sjön men våra badkrukor till grabbar avstod det...
Bastun är den röda stugan på bilden
Dagen efter hade vi en vilodag där vi var kvar i Teusajaure. Det var dessutom födelsedag för A som väcktes med sång på sängen och fina presenter (fotograferade eftersom det är svårt att släpa en kaffemaskin på fjället...). Det blev en lat dag, med trevliga samtal med andra vandrare och stugvärdarna. CJ och A gjorde en tur upp på fjället för att fika och titta på utsikten men barnen valde att stanna hemma i stugan. Inte helt lätt att fika när det är lite för mycket mygg, men om man hittar den blåsigaste platsen så går det bra!

Utsikt från fjället Slieknjamacohkka
Vedhuggning till kvällens bastubad
Återigen blev det bastu, och sedan firade vi födelsedagen med en 3-rättersmiddag. Rökt röding till förrätt (köpt av en same i Teusa), spagetti och köttfärssås till huvudrätt och pannkakstårta till efterrätt. Inte illa, va?

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar