lördag 30 juli 2011

Etapp 5: Teusajaure - Vakkotavare

Sista etappen var också den längsta och tuffaste, 15 km med en del höjdskillnader. Men den var mycket lättare att gå än vi trodde, en trevlig och behaglig sträcka. Den inleds med båt över sjön Teusajaure. Här kan man välja att ro själv eller betala för att stugvärden ska köra över i motorbåt. För oss var det ett lätt val - och vi stod redo på morgonen när stugvärden kom till båten. Efter en kort tur var vi över på andra sidan och började stigningen uppåt. Nu gick det uppför nästan halva sträckan, men inte så farligt brant. Första sträckan var i björkskog men rätt snart kom man upp på kalfjället och vandringen blev behagligare.

Stugvärden skjutsar oss över Teusajaure
Vi hade strålande väder och gott om tid så det blev en lugn dag. Många som går den här sträckan har planerat att åka eftermiddagsbussen från Vakkotavare och då är det ju lite stressigare. Men vi hade bestämt oss för att sova i stugan i Vakkotavare och hade alltså inga tider att passa. Här uppe på fjället såg vi för första gången Sarekfjällen, mycket mäktigt med de svarta topparna med snö. Vi tog en lång lunch med makaroner och korv och njöt av utsikten. 

Återigen vacker utsikt

Flera vad blev det den här dagen
På väg ner för backen mot Vakkotavare
Ner mot stugan i Vakkotavare är det en lång brant, och återigen var det barnen som gick ner först och hade redan valt sängplatser när vi vuxna kom ner. Vi kom ner för fjället precis lagom för att se eftermiddagsbussen ge sig av. Vi handlade lite fika av stugvärden och njöt i solen. Sen blev det ett eftermiddagsdopp (för vissa i alla fall) i sjön innan det var dags för middag. Här finns bara en stuga med 16 bäddar och den här kvällen var det nästan fullt. Det var fler familjer som precis som vi valde att gå lite långsamt och avsluta dagen här innan nästa etapp.

Utsikt över Sarek från badplatsen

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar