lördag 30 juli 2011

Etapp 1: Nikkaluokta - Kebnekaise

Vår första etapp på vandringen räknas egentligen inte till Kungsleden, men är en bra ingång speciellt om man vill passa på att besöka Kebnekaise. Det är en lättgången etapp på 19 km, men om man väljer att åka båt som vi gjorde så är det bara 12 km att vandra. Inte så väldigt upphetsande sträcka, om man nu inte är oerhört förtjust i fjällbjörkskog för det finns det gott om på den här leden.

Vi började dagen med att logga geocachen Nikkaluokta precis nedanför kapellet. Här var det oerhört myggigt så vi hann inte njuta mer av kapellet tyvärr... Måste bara dela med mig av senaste loggen på den cachen - väldigt romantiskt!!

Write note July 30 by keylock (36 found)
Gick upp via östra leden. Kidnappade tjejen (som är i chock eftersom hon inte kände till min plan) med hjälp av helikopter från gamla toppstugan, flyger till Nikka kapell gifter oss. Fixat en ny loggbok i cachen, den gamla ligger kvar.

Vi hade ganska blött väder första delen så då gick vi på i rask takt mot båten vid Laddjujavri, det tog oss drygt 1,5 timme att gå dit. Där firade vi starten på vandringen med renburgare på Lap Dånalds - mycket gott! Vi åkte sen den lilla båten över sjön, och kaptenen tog i ordentligt i svängarna. Kändes nästan lite som airboat i Everglades :-)

Båten och kaffekåtan vid Ladtjojaure
När vi så kom iland hade vädret blivit bättre och vi knatade på. Ett kort stopp blev det vid meditationsplatsen, här går nämligen också Dag Hammarskjöldsleden, en pilgrimsvandring mellan Abisko och Nikkaluokta. Nu gick vi i t-shirt och njöt av vandringen, björkskogen försvann och det blev lite mer öppna ytor och fjällen vid Kebnekaise syntes allt mer. Men plötsligt vände vädret helt och det blev ösregn och åska! Inte så kul med åska på fjället så vi drog upp tempot och nådde strax Kebnekaises fjällstation. Då kändes det bra med en varm bastu och 3-rätters middag!

Mindre skog och mer fjäll

Och så började det åska...
Framme vid fjällstationen

Nästa dag hade vi en extra dag i Kebnekaise för att utforska området. Topptur var inte aktuellt, vi är inga bergsbestigare utan föredrar plattare vandringar... Vi valde att inte gå så långt, utan tog oss över Elsas bro och gick sedan längs dalgången. Det blev långlunch i solen och ett misslyckat försök till vadning över jokken. Det är betydligt svårare att ta sig över ett forsande vattendrag än det ser ut! Och så avslutade vi dagen förstås med bastu och 3-rätters igen, vem har sagt att det behöver vara primitivt och spartanskt på fjället?

Utflykt i solsken
Faktiskt den ENDA renen vi såg under den här vandringen!!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar