söndag 8 maj 2011

Äventyr 9: Fågelskådningens dag

Vi vistas ju en del ute i vildmarken, men vi är rätt värdelösa när det gäller att känna igen växter och djur. I veckan hade sonens scoutgrupp besök av ett gäng ornitologer, och då fick jag för mig att det skulle vara ett bra äventyr att ge sig ut på fågelskådning. Och vilken tajming - det råkade vara Fågelskådningens dag idag. Och här hemma anordnade Järvafältets ornitologiska klubb fågelskådning tillsammans med Sollentuna kommun. Coolt!

Så, vid åtta-tiden på morgonen samlades vi vid Bögs gård på Järvafältet. Många proffs med tubkikare, vi såg väl inte fullt så proffsiga ut. Men jag fick i alla fall inviga min nyinköpta minikikare. Vi blev guidade till "lokalerna" runt Bögs gård. Först till ett nysått fält med gott om hungriga fåglar, sedan fram till bondgården och husfåglarna där för att sedan avsluta ner mot sjön Ravalen med gott om sjöfåglar. Det som var häftigast var att lyssna till entusiasterna. Jag blir alltid så imponerad av experter som djupdyker så i ett ämne och som kan så oerhört mycket detaljer.

Samling vid Bögs gård

Spaning efter tofsvipa, trast, duvor, måsar...

Vi passerar bondgården med svalor, bofink, gråsparv...

Här ska det finnas svart-vit flugsnappare, vi hörde men såg inte...
Spaning på sjöfåglar i Ravalen

Vi lämnade gruppen efter ett par timmar och då hade vi räknat till över 50 olika fågelarter. Säkert inga ovanliga fåglar, men för oss som knappt kan skilja på en skata och en kråka kändes det imponerande. Om man däremot vill se en mer ovanlig fågel så kan vi meddela att Tjockfoten har siktats vid Säbysjön så skynda er dit!

Vi kommer väl kanske inte bli några fullfjädrade ornitologer, men det var rofullt. Nu med Slow-trenden och Långsamhetens lov så borde ju fågelskådning bli mer populärt. Oerhört meditativt att stå och spana ut över vattnet, lyssna på fågelsång och leta efter rörelser i grantoppar och vassen. Fast för CJ blev det lite väl långsamt, så vi lämnade gruppen efter ett tag och gav oss iväg på skattjakt istället! Vi har ju loggat i princip alla geocachar på Järvafältet, men några mysterys finns kvar. Vi hittade en riktigt fin burk, men av någon outgrundlig anledning hade vi lämnat pennan hemma...

Bildbevis - vi var där och hittade cachen!
Avslutningsvis så blev det en promenad runt Ravalen, på en del stigar som vi inte gått förut så det blev en bra avslutning på dagens äventyr!

/A

2 kommentarer:

  1. Vet ni om att ni ägnat er åt "Årets hetaste hobby"? "Ut med surdegen, in med birdsen" går det att läsa i förra veckans Åsiktsmaskinen/På Stan. Spana på bara!
    Anna of sthlm greystones

    SvaraRadera
  2. Det var väl det jag kände på mig! Kändes helt rätt i tiden, även om vi väl inte såg ut som ett oerhört hippt sällskap där vi drog fram... Kanske får bli fler gånger då :-)

    SvaraRadera