lördag 14 maj 2011

Äventyr 10: Kungshamn - Morga Naturreservat

Dagens äventyr gick mot Uppsala och Kungshamn - Morga Naturreservat, en tur som får full poäng! Fantastiskt väder, vacker natur och gott om geocachar. En av anledningarna att vi hittade hit var att vi träffade Camilla (EMC2+2) på eventet Back in Business i april. Hon hade lagt ut flera cachar i naturreservatet och rekommenderade en tripp hit, och det var väl tur att vi lyssnade på henne!

Så här skriver Länsstyrelsen om reservatet i sin broschyr som vi tog vid parkeringen:
Kungshamn-Morga är ett gammalt kulturlandskap med ekhagar, vackra herrgårdar och små torp. Här kan man promenera längs lummiga stränder, bada i små vikar eller fika på klippor med utsikt över Mälaren. Det är en riktig pärla att besöka, året om!
Varför finns förresten inte alla dessa broschyrer att ladda ner från Länsstyrelsen? Det vore väl fiffigt, så kunde man läsa på lite mer innan man åker. Det finns ju beskrivningar på webbplatsen också, men broschyrerna har ännu mer information. Nåja, kartan finns i alla fall att se på Länsstyrelsens webbplats. 

Vi började med att parkera våra cyklar på den södra parkeringen Turelund och åkte sedan vidare mot Flottsund där vi ställde bilen. Från Flottsund kan man vandra åt tre håll, mot Uppsala längs Fyrisån, in mot skogen och området Norra Lunsen, eller som vi gå söderut längs Ekoln in i naturreservatet Kungshamn - Morga. Det går en vandringsled genom hela naturreservatet längs vattnet som är runt 6-7 km lång (som väl blir lite längre med alla cachingstopp längs vägen). Leden passerar genom skog med gamla ekar och tallar, genom hagar och längs vattenbrynet - mycket varierande landskap. Och jag tror aldrig det var längre än 500 meter till en cache, för de ligger som ett pärlband hela vägen.

Theodor Ankarkronas minnessten till Gustav IIIs ära, vid Flottsund

Första delen av vandringen gick uppe längs Uppsalaåsen inne i skogen. Här loggade vi några cachar, bland annat en Earth cache Rullstensås i Uppsala som krävde lite kreativ mätning. Hoppas vi gjorde rätt, men det får vi väl höra när cacheägaren svarar oss... 

Sedan fortsatte leden genom vackra platser och fina geocachar. Vi gillade också cachebeskrivningarna som EMC2+2 gjort på alla burkar, med mycket information - kändes som om vi fick en naturlektion på köpet :-) I norra delen av reservatet var det minst folk, söderut blev det mer mugglare. Det enda som vi möjligtvis skulle kunna klaga på var ett gäng cyklister som störde friden när de åkte flera varv på leden. Men det är ju synd att klaga så det låter vi bli...

Vacker grind vid Kungshamns gård
Fina skyltar hela vägen

Badplatsen vid Oxtorget
Stigen slingrade sig längs vattnet

Vi fikade i en skogsglänta och lagade sedan lunch på gasolköket i Ekhagen. Fantastiskt god kyckling i creme fraiche som avnjöts i solen. Life is good!

Kaffepaus i skogen nära Jättetallarna

Matförberedelser i hagen
Maffiga ekar vid Ekhagen ner mot badplatsen

Totalt blev det hela 22 cachar loggade längs vandringsleden och cykelturen. Eftersom alla cachar var fina och låg på vackra platser var det lite svårt att välja ut våra favoriter, men de som av olika anledningar får favoritpoäng idag blev Porgilam, Rörviken, Djuphagen, GåsnäbbshagenBraxenberget och Traktorvägen.

Oerhört vackert och väldoftande träd

Väl tillbaka vid parkeringen vid Turelund så cyklade vi längs väg 255 tillbaka mot Flottsund. Och även den sträckan blev lite lättare tack vare några cachingstopp längs vägen. Sen kändes det skönt att bara glida ner för den långa nedförsbacken mot parkeringen.

På väg norrut mot bilen i Flottsund

Det här måste ha varit en av de bättre vandringarna vi gjort på länge, en underbar dag! Tack för tipset EMC2+2! 


/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar