torsdag 5 maj 2011

Äventyr 8: Vildmarksstigen i Törnskogen

Ibland finns äventyret närmare än man tror. A köpte för några år sedan några häften från Naturskyddsföreningen för några vandringar hemma i våra skogar i Törnskogen, Sollentuna. Vi har gått många av stigarna men inte hela Vildmarksstigen som är 7,5 km lång. I häftet finns beskrivningar av det man passerar vilket gör att man får en extra dimension.
Naturskyddsföreningens häfte Vildmarksstigen
Efter en helg med massor av aktiviteter så gav vi oss ut på söndag eftermiddagen. Vi cyklade bort till starten och hoppade sedan på stigen vid Törnskogsmossen. Naturskyddsföreningen har valt att märka stigen diskret. En bit är märkt med trä skyltar medan den största delen av stigen enbart visas med hjälp av diskreta stenar. Så det gäller att hela tiden hålla sig uppmärksam, annars får man backa. Den är också bara märkt åt ett håll, så det gäller att vandra motsols.

De små träskivorna som märkning

Stigen är nästan osynligt märkt
Högläsning ur häftet
Naturskyddsföreningen har byggt spångar/spänger på de ställen där det är blött. Annars följer stigen varsamt höjder och sänkor på ett fantastiskt fint sätt förbi olika naturområden. Hällmarker, fina skogar, åkermarker, brandområde, torpplatser och längs Norrviken.

Stigen gick genom ett område som brunnit för 12 år sedan.
Naturligtvis måste man ha med sig fika och i dag testade vi en av våra mer onödiga prylar Wine Karafe. Den fungerade naturligtvis alldeles utmärkt och vi fikade vid den gamla torpplatsen Manhem vid sjön Norrviken.

Vin och parmesan ost (söndagsförätt)
Eftermiddagssol vid Norrviken
När vi var som längst bort i skogen dyker en ny cache Linns utsikt upp åt vårt håll... Efter att kollat så är det bara att konstatera att vi inte skulle påbörja någon FTF jakt utan ta den på vägen hem. Efter vår skogspromenad tog vi omvägen förbi cachen som ligger fint med utsikt över Norrviken och loggade som STF.

Vi kan verkligen rekommendera Vildmarksstigen som bjuder på fin natur och vi hittade några fina platser som vi aldrig hade besökt tidigare.

Vi har också vandrat de andra stigarna i Törnskogen:/CJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar