måndag 25 april 2011

Påskpromenader

I det fantastiska påskvädret så blev det naturligtvis några promenader med geocaching-touch runt Sala och sedan hemma i Sollentuna.

Påskafton
På påskaftonen gav sig CJ+A ut till vårt favoritställe i skogarna runt Silvköparen, nämligen Älgudden. Platsen heter egentligen inte så, men är släktens epitet på den här udden ut i sjön. Det var morbror Anders som tipsade oss om den här udden, och av någon anledning trivs vi bra här. Vi började med att se till våra cachar - Put a smile on your map, Tree Power och förstås Älgudden. Alla burkar var i bra skick, men längtar efter lite fler besök.

Trana vid Grossmossen på väg mot Svassla
Kiosken står fortfarande kvar
På väg över Silvköparen
Efter en vattenpaus vid "kiosken" så gav vi oss ut på spången som går under kraftledningen genom mossen. Vilken märklig konstruktion! Även om underhållet inte var överdrivet välskött så gick det ändå att gå på spången - först till cachen Spångar eller spänger? Den har bara haft 9 besökare, men är en rolig cache så den förtjänar fler besökare! Synd att man inte få ge favoritpoäng till sina egna cachar ;-) Vi hade bara besökt den söderifrån (alltså från Älgudden), men nu bestämde vi oss för att utforska den norra delen. Och det blev ett spännande äventyr genom tät stiglös skog. Det verkar inte som om det är så populärt att vandra här i skogen... Men promenaden blev enklare genom att vi upptäckte att det fanns ytterligare ett parti med spångar/spänger för att forcera norra delen av Silvköparen.

Sen tog vi sikte på ett hus "Paradiset" som fanns med i GPS:en och därifrån gick en skogsväg fram till gamla riksväg 70. Även om det är lite mindre trafik på vägen nu sen nya vägen invigdes så var det ändå lite trist att gå längs vägen. Så, vi kastade oss in i bushen igen, klättrade över järnvägsspåret och hittade så småningom fram till Olof Jons och därefter raka vägen mot Stentorpet. Vet inte exakt hur långt det blev - men en dryg mil blev det nog och några nya utforskade platser!

Påskdagen
På påskdagen lurade vi med oss mormor på utflykt till Heby-skogarna. Sabolina har ju lagt ut mängder med cachar runt Sala och CJ hade valt ut en promenad med 5 cachar i en slinga i skogen utanför Huddunge. Sabolinas burkar är oftast enkla och helt okej burkar, men hon är fantastiskt duktig på att hitta spännande platser runt om i skogarna. Och det här blev ingen besvikelse!

På väg ut i skogen
Vi parkerade på en skogsväg mitt ute i ingenstans och gav oss iväg mot Bredmossen. Vi kunde gå på skogsvägar den största delen, och en sträcka off-road i kanten av mossen. Synd att vi inte hade kikaren med för det var gott om stora fåglar här. Höjdpunkten på den här turen var den lilla övernattningsstugan som vi hittade - Stugan vid mossen. Den var i oerhört fint skick, och enligt gästboken så verkar det som om lokalbefolkningen ibland tar sig ut hit och övernattar. Och så är det förstås någon eldsjäl som sköter om stället - heja Sveriges eldsjälar!

Stugan vid mossen
Fruktstund med underbar utsikt över mossen
Annandag påsk
Och visst var vi tvungna att röra på oss även på annandag påsk. Det fick bli en "cache maintenance" tur i Törnskogen. Och om Älgudden är favoritplatsen i Sala så är nog Myrberget favoritplatsen i Törnskogen. Det är så häftigt att vara ute i vildmarken och bara se skog åt alla håll, trots att storstan finns runt hörnet. Och nu har vi tittat till våra burkar Apberget, Vittror i skogen och Borrhålet. Allt såg bra ut! Och jag passar på att påminna om att det nu är många grodor ute på vägarna - så kör försiktigt!

Grodor i Törnskogen
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar