söndag 17 april 2011

Äventyr 6: Övernattning i Sättra Gårds Naturreservat

CJ var inspirerad efter förra helgens scouthajk och lyckades övertala hela teamet att hänga med ut och sova i vindskydd. Det var ju fantastiskt skönt vårväder, så om det någonsin skulle bli av så var det helt rätt tajming. Dessutom myggfritt så här års! För E var det premiär för att sova i vindskydd och för A var det nog i alla fall 30 år sen (för visst sov vi i vindskydd på den där vandringen längs Bergslagsleden för många år sen?).

Eftersom vi rört oss runt Stockholms naturreservat så hade vi några förslag på bra platser, till sist bestämde vi oss för Sättra Gårds Naturreservat i Upplands Väsby, en bit norr om Kairo. Här hade CJ varit förr för att leta cachar så han hade ett minne av ett fint vindskydd precis vid cachen Järvakilen 5 - Sättra.

Vi gav oss iväg på lördag eftermiddag fullastade med ryggsäckar, såg, yxa, lykta... E tyckte det var lite pinsamt när vi klev ur bilen med allt vårt pick och pack. Men så snart vi lämnade parkeringen så var vi ensamma i skogen. Vi vandrade en kort bit längs Upplandsleden, en mycket välskött stig som slingrade sig fram vackert längs Mälaren.  Vi passerade först ett vindskydd som inte gick att sova i, det var mer ett skydd för att kunna värma sig och fika under tak. Men vårt vindskydd låg längre in i skogen upp på ett berg. CJ var lite bekymrad för att det skulle vara upptaget, men det verkar som om det inte är någon trängsel i vandringslederna direkt...


Väl på plats så var det dags att fixa middag. Menyn bestod av wokat viltskav med grönsaker i pitabröd och med pinnbröd till efterrätt. Underbart! Vi passade också på att ta en promenad iväg och logga cachen Grimstahamns krog. Kvällen avslutades med ett parti kortspels-Monopol som inhandlades i Hong Kong.


Monopolspel i vårt fina vindskydd

Wokgrönsaker på Muurikkan

Pinnbröd

Sen kanske det tar lite tid att vänja sig vid att sova utomhus, för vi sov väl inte så jättebra... Vi har några riktigt bra sovsäckar men grabbarna frös i sina... Men trots det var nog alla nöjda med helgens äventyr! Det var nog inte sista gången vi sov ute, även om det känns som att det kanske kommer dröja lite innan nästa gång :-)
Lite frusna vid frukosten
Nöjda vandrare på väg hem längs Upplandsleden
/A

2 kommentarer:

  1. Hej! Undrar bara var vindskyddet befinner sig i Sättra gårds naturreservat - ser ut som en bra grill/tältplats. Var det tyst och lugnt i naturreservatet eller kunde man höra trafik från långt håll osv?

    SvaraRadera
  2. Hej! Vindskyddet är bara en kort bit från parkeringen vid Sättra Gård (max 1 km). Just den kvällen när vi bodde där så var det en övning på militärområdet mittöver vattnet, men det är det väl förhoppningsvis inte annars. I övrigt kändes det tyst och lugnt, men det är klart att det säkert går att höra flyg mot Arlanda och bilbrus, det är ju inte så långt till E4:an. Men det var inget som jag minns som något som störde. En väldigt bra grillplats om man inte vill gå så långt.

    Lycka till med tältningen!

    /Annika - Team Vildmark

    SvaraRadera