fredag 24 december 2010

Studs i Saigon och julafton i Mui Ne

Vi lämnade Hong Kong på kvällen den 21/12 efter ha besökt Kustförsvarsmuseet och loggat cachen Nina, på Hong Kong ön och tagit en sista drink på The Patio i The Ocean Centre.
Hong Kong Costal defence museum
Det var en smidig resa ut till flygplatsen, först gratis buss från hotellet till tågstationen. Där checkade vi in och lämnade baggaget. Sedan åkte vi tåg ut till flygplatsen och passerade pass- och säkerhetskontrollen innan vi åt middag. Flygplanet var en stor 747 som tog oss till Saigons flygplats ca en timme försenat, men den här gången stördes vi inte av någon snö. På flygplatsen blev vi upphämtade av en bil som vi beställt via hotellet som snabbt körde oss till vårt Kimdo Royal City Hotel mitt i stan. Vi fick ett stort rent och fint rum och vi kunde gå och lägga oss vid ca kl 1 på natten.
Kimdo Hotel med julpynt
Vi åt frukost på hotellet och buffén innehöll allt från kaffe, mackor, omelett och vietnamesiska godsaker som friterade kycklingklor (får väl bli till julbordet som ersättare till grisfötterna eller kanske inte). Hotellet, gatan och husen i Saigon är jul- och nyårspyntande och precis överallt så ska de vietnamesiska barnen och tjejerna fotograferas framför dess enormt fula juldekorationerna. Aluminumfolie är ett billigt sätt att skapa monstruösa jullandskap...Sedan gav vi oss iväg ut på gatorna mot marknaden Ben Thanh och för att känna Saigon på pulsen. Precis som vi visste så är det svårt att gå på trottoarerna då de används som mopedparkeringar eller så har affärena flyttat ut dit. Dessutom är det massor, massor av folk och inte minst moppar! Att sedan korsa en gata kräver en del mod då man helt enkelt måste gå rakt ut bland bilar och mopeder.


Vi hamnade på en enorm marknad där det mesta såldes och man var naturligtvis tvungen att pruta. I vår familj är det klart sonen som är bäst på det! Eftersom vi enbart var på genomresa och kommer tillbaka så shoppade vi nästan inget utan tog en lunch på en liten restaurang. Priset för en lunch för oss all är ca 100 - 130 kr. Vi fortsatte sedan ned till backpacker kvarteren och kollade upp lite olika alternativ för utflykter runt Saigon som vi ska göra när vi är tillbaka. I en liten park kunde vi logga en av Saigons två cachar, Saigons first micro, vilket var rätt häftigt. GPS:en visar att vi är 8 906,4 km hemifrån.


Det är varmt och mycket intryck så vi hamnade på en liten bar på en trottoar där vi säkert satt en timme och drack en öl/cola och tittade på folklivet vilket skiljer sig enormt från en gata hemma i Sollentuna ;-)


Vi tog oss sedan via folklivet tillbaka till hotellet för att vila innan middagen. När det väl blivit mörkt så invaderades gatan utanför hotellet helt av vietnameser som skulle fota juldekorationerna utanför hotellet. Gatan var helt fylld med moppar. Det är tydligen en jultradition för Saigonborna att titta på juldekorationerna inne i stan, lite som NK:s julskyltning. Middag åt vi på en italiensk restaurang - helt ok.

Lyxig lunch

Nästa morgon blev vi upphämtade på hotellet av en stor mercabuss som tog oss genom Saigons myllrande gator ut längs den stora vägen mot Hanoi. Längs hela vägen var det folk som bodde så vi kom aldrig ut på landet. På vägarna här så tutar man konstant och vår chaufför blinkade med sina blinkers hela tiden vilket betydde att han ville köra om. Helt livsfarliga omkörningar gjordes hela tiden och utan att ta så mycket hänsyn till mötande trafik som tvingades åt sidan. Ibland blev det enklare att ta vägrenen och köra om på insidan. Efter 5 timmars resa med en kort kisspaus var vi till sist framme vid vårt Hotel Paris Mui Ne Hotel.


Vårt hotell är delat i två delar och har kanske 10 rum på var sin sida om vägen som går genom Mui Ne. Vår del av hotellet består av fyra mindre hus runt en liten pool. Vi blev mötta av någon som vi tror äger hotellet och visade till rummet som var stort och möblerat med våra sängar (utan TV vilket är skönt tycker CJ&A). Utanför rummet ligger poolen med lite solstolar där vi säkert kommer spendera mycket tid.Efter en tidig middag spelade vi alfapet innan vi gick och la oss tidigt. VI vaknade av att det var kallt av AC:n och vi har enbart tunna lakan som täcke. Julaftonsmorgonen sov vi länge innan vi åt en fantastisk frukost på hotellet. Hemlagat bröd och färskgjorda marmelader, jucie och gott kaffe för det facila priset på 20 kr.


Förmiddagen spenderade vi på stranden med bad och läsning på stranden. Vi åt vår jullunch på en restaurang brevid, macka med pommes, nudelsoppa och stekta nuddlar. Jättegott men nog hade det vartit godare med Margaretas Janssons frestelse.

God jul från oss i värmen!!

/CJ

1 kommentar:

 1. Aha, Cachen i Saigon... Man var lite orolig när man skulle in med händerna där...
  Vi tyckte det var en intressant storstad med blandningen av "franska" byggnader och massa modernt och detta myller av människor. Man blev modigare och modigare när man skulle korsa gatan.

  Mui Ne var väldans avslappnande. Vi bodde förra året på ett hotell inte långt ifrån Fairy Streams, tror att skylten visade "Seagull Resort". Klart absurd julafton blev det för oss- med en trollande jultomte i shorts, alla dessa blinkande juldekorationer och frigolitmonster till julkrubbor.

  Appropå mat så föll vi för utöver de goda färska vårrullarna även för Vietnams "nationalrätt" de god Pho-sopporna...

  Hans (Svejs)

  SvaraRadera