måndag 27 december 2010

Mui Ne Tour

Här i Mui Ne finns det en del sevärdheter så om man tröttnar på att göra ingenting så finns det gott om alternativ. Överallt finns det "tour guides" som erbjuder samma utflykter, med samma upplägg till ungefär samma priser. Och det är klart man ska åka på utflykt!

Så igår så valde vi första turen "Mui Ne Tour" som innehåller stoppen Fairy Stream, Mui Ne Fishing Village, Mui Ne Market, Red Canyon, White Sanddunes och Red Sanddunes. Tre cachar fanns med på agendan också - som vi hoppades kunna ta.

En något skruttig jeep plockade upp oss på hotellet och så åkte vi iväg. Lite karavan blir det eftersom alla jeepturer startar samtidigt (för att tajma in solnedgången vid de röda sanddynerna).

Första stoppet var inte så långt från hotellet. Fairy Stream är en bäck som rinner genom en ravin med vackra sandformationer. Man tar av sig skorna och vandrar i och bredvid bäcken. Vi fick hjälp av en lokal guide - en 10-årig kille som med stor inlevelse visade oss vägen. Men efter ett tag betalade vi honom några dong och gick i lite lugnare takt själva resten av vägen.

Fairy Stream

Vår guide Nam leder oss
Sen blev det några stopp i Mui Ne för att titta på fisket och på marknaden. Inte så märkvärdigt, men det var fascinerande att se alla ytor som användes för att torka räkor - en märklig doft spred sig över hela byn. Marknaden var inte i full gång och var inte så värst välsorterad... Här blev E uttittad med sitt blonda hår, antar att inte så många turister letar sig dit (just det stoppet verkade inte ingå i de andras jeepturer).

Mui Ne fiskebåtar vid hamnen

Posering utanför jeepen

Så var det dags för första cachen och stoppet i Red Canyon. Lite annorlunda turistmål - jeepen parkerade bara vid sidan av vägen, inga informationsskyltar eller parkeringsplatser. Men det är klart, de flesta turister kommer väl med arrangerade turer så då behövs det väl inte så mycket mer. Det var i alla fall en sevärd ravin som man kunde vandra i och beundra den klarröda färgen. Och här satte vi fart bort i ravinen för att hinna hitta cachen Cape Mui Ne # 3: Red Canyon. Och till CJs stora lättnad så hittade vi den och kunde logga första cachen i Mui Ne.

Cachen är hittad!

Red Canyon

Ingen ro, ingen rast, ingen vila - snabbt tillbaka till jeepen och nästa stopp. Nu blev det en lite längre färd i jeepen, men vår jeep kunde som tur var inte åka så värst fort! De vita sanddynerna var nog det bästa stoppet.  Nu har vi inte varit i Sahara, men visst fick man lite Sahara-feeling med de vita dynerna som bredde ut sig. Traktens ungar hyrde ut plastpulkor att åka ner för sanddynerna med. Men vi fick ingen riktigt fart på pulkan!
CJ sprang i förväg från sanddynerna för att leta på de två cacharna som fanns här -

Cape Mui Ne #1: White Sand Dunes och Cape Mui Ne # 2: Lotus Lake 37. Och han lyckades logga även dessa! Och White Sand Dunes blev också den cachen som är längst hemifrån - 8976.3 km bort. Inga märkvärdiga burkar - men fantastiska platser!


White sanddunes, Mui Ne

E åker pulka

Så var det dags för sista stoppet - att se solnedgången vid de röda sanddynerna. Vi kom dit precis när solen höll på att gå ner i molnen som skymde horisonten. Så vi hann precis knäppa några kort innan solen försvann. Inte lika stora dyner här men visst var det fint och lite speciellt med de röda dynerna.

Red sanddunes

Teamet poserar i blåsten


Sen var det gasen i botten hemåt. Vår chaufför var inte så värst pratig, men han körde oss hemåt säkert i alla fall. Trötta var vi tillbaka i Mui Ne för en dusch och ytterligare en fantastisk middag. Dessa vårrullar som vi äter varje dag är helt underbara! Och de grillade skaldjuren!


Nu har vi bokat nästa tur också - "Phan Thiet Tour" så det blir väl en rapport därifrån lite senare!


/A

1 kommentar:

 1. Mui Ne's "Lunk" är ju helt klart laidback.
  Vi gjorde ungefär samma runda som er (men jag misslyckades med Mui Ne-cacharna, delvis pga av att äldste sonen lyckades lägga ifrån sig ett par sandaler mitt i någon sandhög vid Fairy Stream, vi såg aldrig de igen - fick lov att köpa nya på nämnda marknad. Besökte ni den driftiga familjen som hade förfriskningar uppe i Fairy Stream, den låg perfekt och de var enormt snälla och lärde barnen hur man öppnade kokosnötter.

  Färska vårrullar var också en favorit för oss...
  Och dessa enormt goda Rambutan - bättre än de förtorkade man kan hitta i sverige...

  // Fam "Svejs"

  SvaraRadera