tisdag 3 augusti 2010

Genève - första rapporten

Vi är på plats i Genève i Schweiz - där vi hamnade mest av en slump. En granne undrade om vi inte ville byta hus med hennes bror i Genève - och varför inte? Så nu sitter vi i en lägenhet på Avenue Blanc och njuter av tillvaron.

Så, vad har vi då gjort hittills i Genève som skulle kunna vara intressant att dela med sig av? Jo, som vanligt har vi haft högt tempo och utforskat staden och omgivningarna. Genève är en charmig liten storstad med internationell touche. Här ligger FNs största kontor utanför New York och en hel uppsjö med FN-organ. Även Röda korset har sitt huvudkontor här. Vi tillbringade en regnig förmiddag med att gå på guidad tur i Palais de Nations - FN-huset. Klart sevärt och även barnen höll intresset uppe under turen. Sen har vi naturligtvis promenerat runt i stan, klättrat upp i kyrktorn, åkt båt och letat plastburkar precis som vanliga turister ;-)

Utsikt från kyrktornet i Gamla stan - till höger syns Jet d'Eau, en av världens högsta fontäner

Ett inte helt vanligt turistbesöksmål - men allt för geocachingen!

Vi har gjort två utflykter runt stan än så länge - geocaching kombinerat med vandring och sightseeing. Och självklart tänkte vi bjuda på en rapport från utflykterna!

Jurabergen - Les Rousses
Första utflykten planerade vi utifrån var det fanns trevliga cachar och alltså trevliga utflyktsmål inte alltför långt bort. Den här dagen var inte så mycket tänkt som vandring utan mer sightseeing, geocaching och lite korta promenader. Vi började med att utforska Frankrikes näst största fort i Les Rousses. Det påminde mycket om fortet i Vaxholm (Rindö) med en stor vallgrav som man kunde promenera runt. Här låg tre cachar strategiskt placerade runt fortet och det blev en lagom promenad som sedan avslutades med en fjärde bonuscache mitt på borggården. Första cachen var Visite du fort des Rousses: Fossé sud .Lätta cacher och ett trevligt utflyktsmål (speciellt om man nu är lagd åt det hållet att man gillar militärhistoria...). Enda besvikelsen var att ostfabriken som håller till i det gamla fortet var stängt eftersom det var söndag.

Promenad runt vallgraven

Sen blev det picknick-lunch vid sjön i Les Rousses - väldigt fint och välordnat med restaurang och beach. Och en cache förstås - Le Lac des Rousses. Cachen låg en kort promenad från stranden och vi skickade CJ på jakt medan vi andra halvslumrade efter lunchen (och E badade förstås).

Le Lac des Rousses
Vi loggade några cacher till i stan Les Rousses innan vi tog serpentinvägarna neråt mot Schweiz. Vi stannade vi en kul Earth cache - Le Chapeau de Gendarme och poserade innan vi återvände hemåt.

Mont Forchat
Nästa utflykt gick åt andra hållet, till Frankrike igen men öster om Genève-sjön. Vi hittade en bra bok hos familjen vi bor hos, med tips på vandringar runt Genève - Autour de Genéve.

Autour de Genève
Så vi valde en föreslagen vandring som var på lagom avstånd och rätt längd. Och när vi kollade med geocaching.com så såg vi att det fanns en alldeles ny cache uppe på berget - som dessutom var ologgad. FTF-chans alltså!! Vi matade in närmaste by i bil-GPS:en och gav oss iväg. Vi fick stanna och fråga om vägen i ett charmigt ostmejeri men sen hittade vi fram till en bra parkering.

Själva vandringen var bra skyltad och rolig att gå. Mot slutet blev det rätt brant och halt så det gick långsamt att stiga de sista metrarna. Vi steg från 1121 m till 1529 m innan vi var framme vid toppen. Vi passerade kohagar med klassiska Milko-kossor - koskällorna dånade över alplandskapet.

Vacker skog på väg mot toppen
Väl uppe på berget joggade CJ fram och hittade en tom loggbok i en burk som låg i gruset runt statyn över Francois de Sales. Vår franska är inte så bra så vi förlitar oss på Google Translate - men vi tror Francois var en missionär från 1500-talet som hedrats med denna tjusiga staty högst upp på berget. Kändes riktigt bra med en FTF i Frankrike!!

FTF-loggen skrivs uppe på toppen av Mont Forchat
Francoise hälsade oss välkommen
Utsikt över "Gröna dalen"
På väg ner passerade vi en klassisk alprestaurant som naturligtvis serverade ostfondue - men vi nöjde oss med kaffe och glass innan vi letade oss genom skogen tillbaka till bilen. Det blev en runda på cirka 8 kilometer, genom skog och alplandskap, lite öde på vissa delar och mer folk på andra. Klart godkänt alltså!

Nu är vi tillbaka hemma i lägenheten och vilar efter en god middag. CJ letar efter en skruvmejsel i lägenheten för att logga en mystery som vi löst, medan vi andra funderar över vad vi ska hitta på resten av veckan. Fortsättning följer...

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar