fredag 13 augusti 2010

Vi hittade en cist!

När vi var i Chamonix förra veckan så lyckades vi med att logga en FTF (se förra blogginlägget).  Känns ju alltid bra att hitta en tom loggbok, och speciellt bra när man är på semester och inte hemma i sina egna hemtrakter. Vi hade en hel del problem med att hitta cachen och fick besöka platsen två gånger innan vi till slut kunde logga La Pierre à Ruskin.

Men innan vi hittade cachen så delade vi upp oss och letade runt i skogspartiet. E och jag ger upp och går tillbaka till monumentet som cachen vill visa (en minnessten över John Ruskin). Hon letar vidare (fastän vi nu är 100 m från nollan) och ropar förvånat: "Här är den!!". Och mycket riktigt så hade hon hittat en glasburk med loggbok och lite bytessaker. Men när jag tittar i loggboken så förstår jag att det inte kan vara cachen som vi letar efter. Där fanns loggar från flera år tillbaka. Men allt var på franska så det var lite svårt att förstå...

E med sitt fynd
Väl hemma försökte jag se om det kunde ha funnits någon annan cache som arkiverats eller om det fanns någon annan fransk sajt - typ opencaching. Men jag hittade inget och gav upp, men skrev ändå en notering om det i loggen. Och då kom ett mejl från en annan cachare:
The other box you have found maybe was a "ciste", it's a frenche game which appeared after the geocacheing, made for people without gps receiver but a big brain, you find the location after solving an enigma....

Spännande! Vi kollade in sajten http://www.cistes.net/ och hittade mycket riktigt burken som vi hade hittat! Nyfiken som man är så fick jag undersöka lite mer. Efter flera år inom geocaching-världen hade vi faktiskt aldrig hört talas om "On the trail of the cists".Så här har jag då tolkat det hela. Spelet grundades av en fransman som gillade geocaching, men som insåg att det inte skulle spridas i Frankrike eftersom det krävde en GPS. Så, för att hitta en cist behövs ingen GPS. Man anger istället i vilket område cisten finns och sedan skriver man en gåta eller dylikt som man ska lista ut för att på så sätt hitta cachen. Alltså lite som våra mysterys när cachen ska hittas utan att det finns exakta koordinater (inte tillåtet jag vet, men det finns ju fortfarande många såna ute). En annan skillnad är själva loggningen. Man loggar inte bara att man varit vid cachen utan man loggar själva bytet. Eftersom vi inte bytte något i burken kan vi alltså inte heller logga den... När man tittar på en cist så ser man vilka som hittat cachen och vilka byten som gjorts.

I Sverige finns det 3 cists, en här i Stockholm så man blir ju lite sugen att hitta den. Just den gåtan var inte särskilt svår att lista ut... Annars är dagsnoteringen av cists totalt 73318 med hela 64528 i Frankrike! När jag skummade deras forum så verkade argumenten att byta från geocaching till "cisting" främst vara att slippa GPS:en, att det är större burkar med bytessaker (så man slipper statistikhöjande mikros...) och att det är helt okommersiellt (det betonas många gånger...).

Tänk då har vi lärt oss något nytt idag :-) Någon annan som stött på en cist?

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar