söndag 22 augusti 2010

Sensommarhelg i Sala

Vi kom upp till Sala redan på fredagkväll och sov ut ordentligt på lördagen. Efter frukosten la vi upp dagens plan . Att vi skulle göra en utflykt var helt klart - GC skulle kombineras med skogspromenad och svampplockning. Förra helgen drabades ju Sala skogarna av ett formidabelt GC-regn så det var en diger uppgift att hitta några lämpliga cachar att utgå ifrån (det finns ju så många...). Valet föll på Ruthagsskogens naturreservat med evighetsmossen. Det var en lång bilväg på små grusvägar rakt ut i skogen och vi parkerade nära cachen Ruthagsskogen. Från startcachen följde vi sedan stigen mot Ändhållplats - på vägen hittade vi en del svamp längs stigen. Sedan fortsatte vi mot mot Jaktstugan.

Fika vid jaktstugan
Jaktstugan stod öppen för besök - brännvinsflaskorna var framdukade på bordet. Kul ställe! Men idag kändes det bättre med fika utanför på en av hällarna. Härifrån fortsatte vi på vägen mot Vit mossa och Närkontakt. Mellan dessa cacher hittade vi ett fint gränsröse.

Gränsröse i skogen.
Härifrån hade vi två alternativ för att komma tillbaka till bilen, antingen gå samma väg tillbaka eller gena över Evighetsmossen. Vi valde det senare och mest äventyrliga. Det var faktiskt inga problem att ta sig över och på andra sidan gick vi sedan ”off road” i varierande skog och hällmarker tillbaka till bilen.

På väg över Evighetsmossen.
På vägen hem till Stentorpet i Sala blev det tre stopp, ett vid Fällan, en gammal fälla som såg rätt otäck ut. Desto trevligare var Huddunge hembygdsgård med cachen Kyrkoruinen. Den sista blev Militära spår som visar att det fortfarande finns massa hemliga platser kvar i skogarna i Sverige.

På söndagen satte CJ klockan på halv sex och tog sedan en biltur runt Möklinta för att ta några av alla de nya och gamla cacher som finns där. Det är imponerande hur många kul och intressanta platser främst Sabolina men också övriga Sala cachare lyckas hitta.

Det blev totalt 15 cacher på den här morgonturen. Några guldkorn från denna tur var bla Storljusen och Ljuse grav; mitt i skogen går en bäck som dränerar Storljusen som är kanske 1-2 meter bred men säkert 5 meter djup ravin ned till den. Det var med nöd och näppe att jag lyckades passera bäcken. Andra favoriter var Ladugårdsruinen, med den fina ruinen och Källan vid Kolpelle. Sedan är landskapet runt Möklinta vackert med varierande skog och fält.

Vackra fält i morgonsolen vid Kol Pelle
/CJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar