söndag 1 maj 2022

Utflykt till Dag Hammarskölds Backåkra

Strax bortom Ale stenar finns ytterligare en plats värt ett besök om man är i trakten, nämligen Dag Hammarskölds gård Backåkra.  Dag Hammarsköld köpte gården 1957 och hade planerat att bosätta sig här efter sin tid som generalsekreterare i FN, men så blev det ju aldrig då han dog redan 1961 i en flygkrasch. Gården drivs idag som en stiftelse med ett museum om Dag Hammarsköld och hans liv, här finns även hans konstsamling och andra utställningar. Vår vana trogen var vi här i lågsäsong innan muséet på gården hade öppnat. Men det var ändå en fin plats att ströva runt i en stund.

Vi började med att ta stigen från gården tvärs över heden med riktning mot havet. Efter en stund träffade vi på Skåneleden, denna vandringsled som följt oss under vår Skåneresa och dykt upp på alla platser vi besökt. Här kom vi in i Hagestads naturreservat, och vi följde en stig rakt mot vattnet. Vi hade sett framför oss mer av en naturupplevelse men här hittade vi istället en campingplats, stängd för säsongen så det kändes rätt ödsligt. Här fanns fina platser att campa på direkt nere vid havet. 

Vi strosade längs stigarna i naturreservatet och begav oss sen tillbaka mot Backåkra. Ute på heden finns en stämningsfull meditationsplats byggd som en cirkel av stenar. Här tog vi en stunds stubbsittning för att andas en stund. Väldigt vackert, jag kan tänka mig att ett utomhusbröllop här kan vara en imponerande upplevelse. 

 
 /Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar