torsdag 26 maj 2022

Dalby Söderskog

På vår väg från Ystad upp mot Kullahalvön passade det utmärkt med ett stopp vid Dalby Söderskog, Europas minsta nationalpark. Vi kom fram rätt tidigt på morgonen och fick sällskap på parkeringen av ett gäng från Friluftsfrämjandet. 

Vi tog Kroppekärrsrundan runt, den slingan är 2,3 km och går längs den yttre gränsen av nationalparken. Om man vill ta en längre tur kan man gå vidare på Skryllestigen och bort mot Skrylle naturreservat där det också finns ett Naturum och mängder med leder och motionsspår att utforska. Vi valde dock att fokusera på Dalby Söderskog den här morgonen. 

Så här tidigt på säsongen, sent i april, var naturen fortfarande mest i vila även om vi här fick se första spåren av lövsprickning på den här skånska utflykten. Nationalparken består av en ädellövskog och enligt webbplatsen för nationalparken så bjuds man på "storartad vårblomning" om man dyker upp senare på säsongen än vad vi gjorde. De blommor vi fick njuta av var hålnunneörten som trivs här bland lövträden. 

Vi avrundade vår promenad runt parken med en fika vid parkeringen, där var det väldigt fin utsikt över den skånska slätten. Sen packade vi ihop och begav oss till nästa nationalpark för dagen, Söderåsen. 


/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar