söndag 29 maj 2022

Söderåsens nationalpark - Hjortsprångsrundan

Efter en morgonuppvärmning vid Dalby Söderskog satte vi kurs mot Söderåsens nationalpark, en plats vi sett många bilder från och sett fram emot att få besöka. Det är en stor park med flera olika ingångar och platser att utforska. Vi valde på vårt premiärbesök att utgå ifrån Skäralid och Naturum för att sen vandra Hjortsprångsrundan på knappt 8 km. 

Söderåsen bjuder på magnifik natur och det var en annorlunda vandringstur som gav känslan av en sydeuropeisk vandring. Vi gick motsols vilket betydde att första delen gick vi längs med Skärdammen och vidare genom Skäralidsdalen. Här slingrar sig leden fram längs en å med dramatiska klippor på bägge sidorna. 

När leden vänder tillbaka så var det en tuff brant att ta sig uppför på väg mot Liagården, där det finns en rastplats med vindskydd, dass och grillplatser. Här var det gott om folk, några tält var redan uppsatta inför kvällen och det brann i eldstäderna. Vi hittade ett ledigt bord för att ta en fika och vila trötta ben. Sista delen av vandringen går högt ovanför dalen, på södra platån, med vackra vyer ut över landskapet. Begreppet Hjortsprånget kommer från en gammal jaktmetod från stenåldern då man jagade ut hjortar på en tunn landtunga som sträcker sig ut över dalen. 

Sista delen ner mot Skäralid sluttar brant med flera partier av trappor, för en med dåliga knän blev det en långsam nedstigning. 

Det här är en nationalpark som ger mersmak, både att komma tillbaka och uppleva parken en annan årstid men också besöka flera delar av parken. 
/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar