söndag 29 maj 2022

Kullaberg - från Mölle till Kullens fyr

Vi bokade ett hus på norra delen av Kullahalvön för att utforska området och första dagen begav vi oss mot den vandring som fått flest rekommendationer när vi googlade på tips i området, nämligen att gå från Mölle till Kullens fyr. Det finns en fin karta över vandringar i området på webbplatsen om Kullabergs naturreservat som var bra att ha för planeringen.

Precis när man kommer in till Mölle finns en nyanlagd stor parkering där vi valde att parkera, här fanns dessutom laddplatser så det var en bonus. Vi gick in mot byn och ner mot vattnet, en tidig morgon i april var det folktomt i Mölle och allt var stängt. Det är en speciell känsla att få besöka platser som man hört talas mycket om men inte alls har någon relation till. 

Vi följde den markerade leden som går längs med vattnet mot Kullens fyr längs ut på spetsen på halvön. Det var en fascinerande och varierande vandring längs klippväggar, via fält av ramslök och sen högre upp på vindpinade marker som påminde om vår vandring längs Portugals kust. Framme vid Kullens fyr besökte vi Naturum och plockade med oss en broschyr om fåglarna i området. Vi är nybörjare som fågelskådare och här i Skåne finns andra fåglar än hemma i vår sörmländska skog, så det var bra med lite hjälp.

Vi valde sen att göra en rundslinga genom att fortsätta leden längs den norra delen av halvön. Det var en rätt tuff vandring med några ordentliga höjdskillnader. Framme vid Ona mosse följde vi en gul genväg tillbaka mot parkeringen i Mölle, här var det betydligt mer lättgånget så det var bra som avslutning på den här turen. Vandringen blev ungefär 12 km och var helt klart en tur vi kan rekommendera, inte helt lättgången men med fantastiska vyer och varierad natur.  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar