lördag 30 april 2022

Vandring vid Ale stenar

Det var nog 25 år sen vi sist besökte Ale stenar, så nu var det hög tid för ett återbesök. En kylig vardag i mars så var vi nästan ensamma på parkeringen och hade området för oss själva. Vi började med att köpa med oss bullar nere vid hamnen i Kåseberga och gick sen stigen upp mot Ale stenar. 

Det är ju verkligen ett imponerande byggnadsverk och bakgrunden med de olika teorierna kring monumentets betydelse ger en extra dimension till upplevelsen. På stigen in mot monumentet finns två uppsättningar skyltar, den officiella som utgår ifrån att det är en form av skeppsättning och den alternativa versionen som hävdar att det är en astronomisk kalender, ett solur. Oavsett vilket så är det en plats som uppmanar till en stunds eftertanke och lugn. I alla fall så här års när vi fick uppleva platsen ensamma. 

Vi gav oss sedan av bort från Ale stenar och gick vidare i riktning mot Hammars backar. Lyxfika med nyinköpta bullar och utsikt över havet. Efter ett tag följde vi en brant stig ner mot stranden för att utforska några bunkrar. När vi kände oss nöjda med turen (och Carl-Johan tyckte det började bli för brant) vände vi och gick samma väg tillbaka. 

Det här är naturligtvis en plats värt att rekommendera, och ta gärna också en tur bortanför Ale stenarna för att få njuta av den här vackra kusten. 


/Annika


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar