lördag 2 april 2022

Simsjön utanför Järna

På väg till pendeltåget ville vi passa på att göra en utflykt och få en stunds naturupplevelse, så vi bläddrade i broschyren Utflyktsguide till naturreservat och utflyktsmål i Södertälje. Vi har många gånger passerat skylten till fågeltornet vid Simsjön, så det fick bli dagens destination. Simsjön ligger en bit från Järna, på vägen mot Hölö.

Från parkeringen kan man följa två stigar, en rödmarkerad till ett fågeltorn och en blåmarkerad till Ängsholmen. Det är inga långa vandringar, ca 300 meter till fågeltornet och en kilometer till Ängsholmen. Vi började med fågeltornet, det var en del liv i sjön, mest gäss men också några tranor, änder och en tofsvipa såg vi. Inget märkvärdigt men en fin plats att vila på en stund. 

Sen gick vi vidare mot Ängsholmen, genom en hage med får som såg rätt tilltufsade ut, hoppas de snart får sin toviga ull klippt. Ute på Ängsholmen möttes vi av en otippad syn, plastdjur av olika sorter dök upp. Ett rådjur och sen varg, björn mm. Någon form av övningsbana för blivande jägare kanske? Det hela gav i alla fall en märklig upplevelse. Vi strosade omkring en stund och betraktade de konstgjorda djuren innan vi vände tillbaka. 

Så, Simsjön kanske man inte gör någon omväg för att besöka, men om man är i trakten så är det en trevlig bensträckare. Och jag kan tänka mig att yngre familjemedlemmar skulle tycka djuren ute på Ängsholmen är spännande!


Mer om Simsjön och andra utflykter i Södertälje hittar man i Utflyktsguide till naturreservat och utflyktsmål i Södertälje.

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar