lördag 23 april 2022

Stenshuvuds nationalpark

Stenshuvuds nationalpark är en plats som vi sett många bilder ifrån och läst inlägg om. Speciellt under pandemin var det rapporter om bilkaos pga trängseln med besökare. Men en lördag i mars var det bara ett par andra bilar på parkeringen när vi kom hit på morgonen för vårt första besök i den här nationalparken. Det känns alltid fint att inleda ett besök i en nationalpark med att posera vid guldstjärnan!

Vi valde att kombinera den gula Hällevikslingan med den röda Stenshuvudslingan för att få till en trevlig rundtur för en förmiddagsvandring. Så här års är naturen sparsmakad, lövsprickningen hade inte kommit igång i avenbokskogen och marken i lövskogen är täckt av torra, bruna fjolårslöv. Men en del vårblommor stack i alla fall upp som färgklickar ur lövmassorna. 

Det bjöds på finfin utsikt uppifrån topparna på Stenshuvud så vi dröjde kvar där en stund för en förmiddagskaffe. Framme vid Hällevik blev naturen annorlunda, här finns exotiska träd och buskar planterade i det så kallade "arboretet". Tillbaka mot Naturum gick vi längs vattnet, nu sken solen och vi fick en skön stunds vila vid Stenshuvuds fyr. Stigen på den här delen av vandringen var rätt stenig och knotig och krävde fullt fokus. Vi avslutade med en stund vid stranden, vi kan föreställa oss hur det kan se ut här en varm sommardag. Men som de lågsäsongsturister vi är så njöt vi av stillheten och lugnet. 

Det var roligt att äntligen fått besöka den här platsen, nästa gång får vi utforska de södra delarna av nationalparken mot berget Kortelshuvud som vi inte hann med den här gången. Efter vandringen firade vi att vi hade besökt ytterligare en nationalpark med finlunch på Kiviks musteri, det kan varmt rekommenderas.Mer om Stenshuvuds nationalpark

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar