söndag 6 mars 2022

Västanåleden, rundslinga söder om Gränna

Västanåleden bjuder på en riktigt fin vandring söder om Gränna. Leden är en rundslinga på drygt 7 km som utgår ifrån Röttle by och sedan rör sig söderut i Västanå naturreservat. Det går också att göra som vi, utgå ifrån Gränna och göra det till en ännu längre slinga, då blir den runt 16 km, lite beroende på vilka vägval man gör. 

Vi började en morgon i Gränna och följde den sparsamt trafikerade bilvägen mot Röttle by. Strax innan Röttle stötte vi på skyltar för Röttlestigen, och det kunde vi inte motstå. Så, vi följde den stigen genom byn som tog oss till starten av Västanåleden. Röttle by blev en positiv överraskning och en väldigt trevlig ny bekantskap. Charmiga byggnader och hus, fin kvarn och maffigt vattenfall. Helt klart värt ett besök, kanske ett alternativ till att stanna i Gränna för att sträcka på benen när man passerar området. 

Från Röttle valde vi att gå leden medsols, eftersom det var en blåsig dag kändes det bäst att ta det hållet för att gå med vinden i ryggen längs vattnet. Första delen går då högt upp längs Vätternbranten genom gles tallskog. Riktigt vacker natur men rätt ansträngande på vissa delar, speciellt utmanande om man är lite höjdrädd. Vi fick hålla oss på stigen och knäna fick jobba ordentligt i både upp- och nedförsbackar. 

Längst i söder vänder stigen tillbaka norrut, och då gick vi i helt annan natur, en lövskog längs Vätterns strand. Här går leden tillsammans med John Bauerleden, en längre led på hela 57 km som går mellan Huskvarna och Grännaberget. Vi åt lunch i ett riktigt fint vindskydd, det var skönt att kunna vila i skydd från den rätt isande vinden. Tillbaka i Röttle fortsatte vi längs Johan Bauerleden upp mot Gyllene Uttern och vidare på mestadels asfaltsväg tillbaka mot Gränna. Framme vid Grännaberget valde vi en av stigarna i området som tog oss mot friluftsmuséet och via den långa trappan ner till Gränna. 

Det här var en riktigt höjdartur och en av höjdpunkterna under vår vistelse, det är en så fin led med varierande natur och vackra vyer om än lite påfrestande på knäna. Sista delen via väg tillbaka mot Gränna var ingen favorit, men annars med beröm godkänt. 


Läs mer:
Västanåleden
John Bauerleden

Våra blogginlägg om vandringar runt Gränna:
Västanåleden, rundslinga söder om Gränna
Vandringar på Grännaberget
Vandring på Visingsö - Gröna Nordslingan
Kråkeryd naturreservat

/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar