lördag 12 mars 2022

Vandringar på Grännaberget

För att få lite variation i tillvaron så tog vi några dagars workation i Gränna, vi hyrde en trevlig lägenhet mitt i stan och kombinerade jobb med att utforska området, både i stan men också i naturen och längs vandringsleder. Det blev bland annat flera turer upp på Grännaberget med olika leder.  

Vår lägenhet låg ett stenkast från trappan vid Bergsgatan så vi började turerna med att klättra uppför alla isiga trappsteg mot toppen. Där uppe ligger Grännaberget friluftsmuseum, som var trevligt att strosa runt i även så här års när allt var stängt. Men det är klart att det hade varit mysigt att kunna ta en fika i Kaffestugan, så det får vi prova någon annan gång.  

Från toppen finns det flera olika leder och motionsspår som gör att det går att kombinera ihop olika turer. Det finns markerade motionsspår på mellan 2,5 - 8 km, och både Holavedsleden och John Bauerleden passerar genom området.  

Jag valde att ta en tur via Holavedsleden till det imponerande Tegnértornet. Det hade snöat ordentligt dagarna innan vilket gjorde vandringen extra utmanande. Längs vägen upp mot tornet fanns citat från svensk litteratur kopplat till naturen, det blev trevliga små pauser under vandringen. Det var en rätt ansträngande vandring med ordentliga höjdskillnader innan jag äntligen stod uppe vid tornet. Här fanns fina vindskydd och grillplats, jag passade på att ta en vattenpaus och vila en stund. Efter att ha klättrat några meter upp i spiraltrappan mot toppen av tornet avbröts försöket att ta mig upp. Med dubbade skor på trappans metallgaller kändes det lite för äventyrligt helt på egen hand. Jag tröstade mig med att det var en grå dag och att jag ändå inte hade kunnat se ut över de fyra landskapen Småland, Östergötland, Västergötland och Närke.

CJ valde en annan tur längs motionsspåret som går i en slinga uppe på toppen. Den passerar rakt igenom John Bauerskogen, förbi vindskydd och grillplatser och via en hällkista som vi nu lärt oss är en form av rektangulär gravkammare.

Grännaberget är verkligen ett fint friluftsområde med naturkänsla mitt i stan, klart värt att klättra uppför trapporna för att utforska området. "Fult väder finns bara i städerna"


Läs mer:
Holavedsleden
Grännaberget

Våra blogginlägg om vandringar runt Gränna:
Västanåleden, rundslinga söder om Gränna
Vandringar på Grännaberget
Vandring på Visingsö - Gröna Nordslingan
Kråkeryd naturreservat

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar