söndag 13 mars 2022

Vandring på Visingsö - Gröna Nordslingan

En riktigt ruggig och regnig fredagseftermiddag tog vi färjan över från Gränna till Visingsö. Jag tror vi med säkerhet kan säga att inga andra turister eller vandrare hade sökt sig över till Visingsö den här eftermiddagen. Men vi ville passa på att utforska ön till fots när vi nu var i trakten, det var många år sen vi besökte ön, då med barnen. 

På Visingsö finns tre markerade slingor som utgår ifrån hamnen, vi valde den gröna Nordslingan som är drygt 7 km. Vi började med att strosa runt vid Visingsborgs slottsruin innan vi satte kurs norrut längs Vättern. Vilken kontrast mot det kuperade och bergiga landskapet på andra sidan sjön i Gränna, här på ön är det platt och lättvandrat. Stigen går mestadels på breda stigar och grusvägar. Skogen är också lite speciell, ön var i princip kalhuggen på 1600-talet och all skog har planterats efter det. Speciellt imponerande är den stora planterade ekskogen i söder. Så, ingen naturskog och vildmark utan Visingsö bjuder på en helt annat typ av landskapsmiljö. 

Vi vandrade på i hyfsat rask takt, i ruskvädret var det här inte en dag för att långsamt dröja kvar, njuta av utsikten och göra avstickare. Men trots det utmanande vädret fick vi en fin tur på Visingsö, det blev en lagom utflykt för en eftermiddag. Och det kändes skönt att ge oss tillbaka i färjan och krypa in under filtarna i lägenheten med ett glas fredagsbubbel. Våra blogginlägg om vandringar runt Gränna:
Västanåleden, rundslinga söder om Gränna
Vandringar på Grännaberget
Vandring på Visingsö - Gröna Nordslingan
Kråkeryd naturreservat

/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar