söndag 23 augusti 2020

Vandringar på Hållnäs-halvön

Hållnäshalvön ligger norr om Tierp med en lång kust ut mot Bottenhavet. Det är ett väldigt vackert område med långa obebodda och tillgängliga kuststräckor. En blandning av klippor, hav, skog och små kustsamhällen. Det är inga långa vandringsleder utan kortare strövstigar på flera platser. Vi använde Upplands läns naturkarta för att hitta platserna och vägbeskrivning, det funkade riktigt bra. Vi åkte från väst till öst och stannade till och utforskade fem av områdena som en dagstur - KällarbergetKapplasse med Sikhjälma hamn, Rossholm, Fågelsundet och Rödhäll

Källarberget
Första stoppet blev naturreservatet Källarberget. Här finns en kort slinga på en dryg kilometer som går över klapperstensfält, genom skog och ner mot vattnet. En kort bit från parkeringen finns en lotsbostad som det går att hyra, det såg mysigt ut med fantastisk utsikt över havet. 








Kapplasse med Sikhjälma hamn
Nästa stopp blev Kapplasse. Här finns två parkeringar, en vid hamnen och en där naturreservatet börjar. Vi parkerade vid naturreservatet och började med en promenad för att utforska det pittoreska hamnområdet. Vi gick ut på udden norr om hamnen och klättrade över klipporna fram till vattnet. CJ fick klättra in i en gammal bunker, så han blev lycklig! Sen gick vi tillbaka mot naturreservatet Kapplasse där det finns en stig genom skog och klapperstensfält fram till en utsiktspunkt vid vattnet. 










Rossholm
Tredje stoppet blev nog vår favorit, det lilla samhället Rossholm med fina gårdar, stigar och vyer. Vid parkeringen fanns en fin broschyr med bra karta och information om både platsen och naturen. Från parkeringen vid det militära tornet kan man välja olika leder fram till vattnet. Vi valde att gå mot Rossholmsberget och sen följa kusten västerut mot Immarviken och ta den stigen tillbaka. Hela området kändes välkomnande och välskött med skyltar längs vägen. Framme vid Rossholmsberget var det lagom med lunch så vi hittade ett par fåtöljer med utsikt över havet som passade utmärkt för en stunds vila. Efter lunchen blev det en något mer ansträngande vandring över klipporna fram till Immarviken, skönt att det var torrt så stenarna inte var hala. Från Immarviken går en skyltad led hela vägen mot Kapplasse om man vill göra en längre tur.

Vi traskade tillbaka mot parkeringen och när vi kom fram till vägen tog vi en extra slinga som startade bakom den fina eldkojan och som gick genom skog och förbi hagar, dock var det lite väl mycket flugor för att det skulle kännas behagligt så vi höll rätt bra tempo. 











Fågelsundet
Längst i norr på Hållnäs-halvön ligger Fågelsundet med utsikt över ett knippe öar som utgör Björns skärgård. Här finns ett fiskeläge och en naturstig på runt två kilometer. Vi började med att gå stigen som gick genom skog, en liten sjö och sen fram till havet. Längs stigen fanns informationsskyltar om naturen i området. Det är ett rätt stort fiskeläge där det går att köpa fisk och hyra stugor. Härifrån kan man också boka transport ut till ön Björn där det finns en fyrvaktarbostad att hyra för övernattning. 






Rödhäll
Vårt sista stopp på den här friluftsutflykten på Hållnäs-halvön blev Rödhäll. Vi hade inte stött på så mycket folk alls under dagen, men här var det fler bilar på parkeringen. Det här var nog den mest lättillgängliga platsen av de vi besökte under dagen, man följer en grusväg rakt från parkeringen mot kusten där det fanns picknickbord och fina badklippor. Vi gick en bit bort längs klipporna och hittade en fin plats för eftermiddagsfika. Strax innan havet ligger en enkel övernattningsstuga utan el och vatten, Sälstugan, där det låg ett gäng ryggsäckar när vi tittade in så vi antar att det var några som tänkte övernatta där. 








Hällnäs-halvön var verkligen en fin ny bekantskap, vi hade faktiskt ingen aning om det här området när vi började planera en utflykt till norra Uppland och vallonbruken. Det blev en trevlig dagstur med flera korta vandringar och ändå gott om tid att njuta av utsikten på klipporna. Vad missade vi då? Jo, den mest besökta platsen här i området Ängskär hann vi inte med så det får vi utforska en annan gång. Och det hade säkert varit fint att övernatta någonstans i området med tält eller i någon stuga för att få uppleva solnedgång och soluppgång över Bottenhavet. 

/A

2 kommentarer:

  1. Fina beskrivningar och bra tips som vi kommer att använda oss av!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, jo det fanns många fina platser att utforska här nära havet.

      Radera